Najnovije

Ruska armija „uzbunila“ raketaše na sistemima S-300PS koji brane granicu sa Avganistanom

U toku je vanredna provera bojeve gotovosti jedinica protivvazduhoplovne odbrane ruske armije (sistemi S-300PS) koje su stacionirane u 201-voj vojnoj bazi u Tadžikistanu. Ovo su novinarima preneli u informativnoj službi Centralnog vojnog okruga u čijem sastavu se nalazi ova vojna baza koja je orijentisana prema sve haotičnijem Avganistanu.

S 300 (Foto: mil.ru)

„Raketaši koji opslužuju raketne PVO sisteme S-300PS se nalaze u režimu uzbune. Tokom njihove provere posade su uspele da detektuju i zahvate vazdušne ciljeve uslovnog neprijatelja koji su se kretali velikim brzinama“ – navodi se u informativnoj službi Centralnog vojnog okruga. Tom prilikom su „raketaši“ na sistemima S-300PS izvršili otkrivanje, zahvat i elektronsko lansiranje rakete po vazdušnim ciljevima koji su imitirali sredstva vazdušnog napada uslovnog neprijatelja, koja su dolazila iz različitih pravaca i kretali se na različitim visinama.

„Pored toga, za vreme realizacije ove vežbe izvršena je i provera normativa kada je u pitanju ponovno punjenje lansirnih jedinica novim raketama, dok su jedinice za obezbeđenje rešavali zadatke odbrane vatrenih pozicija od napada izviđačko-diverzantskih grupa uslovnog neprijatelja“ – napomenuli su u informativnoj službi okruga.

U okviru 201-ve vojne baze u Tadžikistanu se nalazi jedan divizion raketnog PVO sistema S-300PS. NJegov osnovni zadatak je pokrivanje zone na kojoj su raspoređeni objekti i jedinice združne operativne borbene grupe ruske vojske, tačnije njena zaštita od napada iz vazdušnog prostora. Pored toga ovaj sistem je zadužen i za odbranu Centralno-Azijskog regiona u sklopu zajedničke bezbednosti. Pored raketnog sistema S-300PS jedinice PVO koje se nalaze u okviru ove baze su dobile i dvadesetak najsavremenijih lakih prenosnih raketnih sistema „Verba“.

201-va vojna baza u Tadžikistanu predstavlja jedan od najvećih vojnih objekata ruske armije izvan teritorije Ruske Federacije. U njenom sastavu se nalaze mehanizovane, tenkovske, artiljerijske, specijalne jedinice, sastavi PVO, ABHO i veze.

Nedavno je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko rekao, da će 201-va vojna baza ruske armije koja se nalazi u Avganistanu biti značajno ojačana u cilju pružanja podrške Dušanbeu uključujući i aktivno sadejstvo sa jedinicama tadžikistanske armije u slučaju ugrožavanja državne granice sa Avganistanom.

Savetnik predsednika Avganistana u sferi nacionalne bezbednosti Hamdula Mohib je potvrdio da je situacija na severu ove zemlje veoma teška ali da će provladine snage uspeti da je u skorom vremenu stabilizuju. Prema njegovim rečima avganistanske snage bezbednosti su pripremile operativni plan protivofanzive na ovom prostoru. Izvor iz Državnog komiteta nacionalne bezbednosti Tadžikstana je rekao da su Talibani u ovom momentu izašli na 70% ukupne dužine državne granice između Avganistana i Tadžikistana.

SAD će neizbežno doživeti finansijski slom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA