Najnovije

UKRAJINA UČINILA AMERIKU NEZAŠTIĆENOM: Devastirali sopstveni arsenal?

Isporuke američkog naoružanja Ukrajini dovele su do devastacije sopstvenih arsenala i malo je verovatno da će oni biti obnovljeni u bliskoj budućnosti, navodi časopis The Economist.

Ukrajina i SAD (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

Američki predsednik DŽozef Bajden zatražio je od Kongresa 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini i drugim evropskim saveznicima, navodi se u članku.

Međutim, ostaje pitanje šta može da da američka vojna industrija i kako SAD mogu da popune sopstvene rezerve?

Od 2018. godine SAD su prodale ili donirale nekoliko hiljada komada oružja Ukrajini – protivtenkovske rakete, navođene rakete, dronove, haubice, oklopne transportere. Značajan deo zaliha dolazio je iz skladišta, jer fabrike nisu u mogućnosti da brzo pojačaju proizvodnju.

Prema rečima Marka Kančana iz Centra za strateške i međunarodne studije, od uvođenja u naoružanje, nešto manje od polovine od 34.500 protivtenkovskih raketnih sistema DŽavelin vojska je koristila za obuku i testiranje. Odnosno, od 17 do 22 hiljade ostalo je u rezervi. A količina isporučena Ukrajini iznosila je oko trećine rezervi.

Istovremeno, proizvodni pogon je u mogućnosti da proizvede do 2.100 komada godišnje. Dakle, popunjavanje zaliha će trajati do četiri godine, a proširenje kapaciteta počiva na nedostatku komponenti. Slični problemi postoje i sa kompleksima Stinger.

Međutim, teškoće nisu samo u SAD. Nemačka je odbila da isporuči tenkove Ukrajini, pošto ih ona sama nema.

Istovremeno, ovo nije prvi put da Zapad doživljava nestašicu municije: tokom intervencije u Libiji 2011. godine, Francuska i Velika Britanija su ostale bez precizno navođene municije; a SAD su tokom perioda vojnih operacija u Iraku i Siriji 2014-2018 potrošile više sličnog naoružanja nego što su proizvele.

Pored toga, u članku se napominje da ukrajinska kriza ima ograničene obaveze za Sjedinjene Države.

Međutim, američkoj industriji nedostaje kapacitet da zadovolji trenutnu potražnju i ostaje otvoreno pitanje kako će se Amerika snaći u slučaju većeg sukoba.

Zapadne zemlje su uvele sankcije Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Pre svega, mere su uticale na bankarski sektor i snabdevanje visokotehnološkim proizvodima. U Evropi su sve glasniji pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata, a mnogi brendovi su najavili povlačenje iz Rusije.

Pritisak sankcija se već pretvorio u ekonomske probleme za SAD i Evropu, uzrokujući ozbiljno povećanje cena goriva i hrane.

Kremlj je ova ograničenja nazvao ekonomskim ratom, ali je konstatovao spremnost za takav razvoj događaja. Banka Rusije preduzima mere za stabilizaciju situacije na deviznom tržištu; plaćanja za isporuku gasa neprijateljskim zemljama su prebačena u rublje.

Pored toga, Vlada Rusije je pripremila plan za suzbijanje restriktivnih mera, koji obuhvata oko stotinu inicijativa. Iznos njegovog finansiranja biće oko trilion rubalja.

Najnoviji snimak iz '’Azovstalja'’ pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA