Najnovije

EU PREDLOG SANKCIJA SRBIJI: Fantazma na fantazmu!

Poslanici Evropskog parlamenta trebalo bi da se u četvrtak izjasne o nacrtu predloga „Rezolucije Evropskog parlamenta o nedavnim dešavanjima u dijalogu Srbija-Kosovo“, dokumentu koji nije pravno obavezujući, a u koji je Tanjug imao uvid.

Članica Delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Elvira Kovač izjavila je danas za Tanjug, povodom tog dokumenta u kome se, između ostalog, EU poziva da uvede mere protiv Srbije, poput onih uvedenih protiv tzv. Kosova, da bi trebalo shvatiti da ta rezolucija nije obavezujuća i da je za uvođenje sankcija potreban konsenzus koji trenutno ne postoji među zemljama članicama u vezi sa Srbijom.

„Trebalo bi shvatiti da ova rezolucija nije obavezujuća i da šta god rekao EP koji je u poslednje vreme najkritičniji od svih evropskih institucija, ako uporedimo Komisiju, Savet i EP, njihove rezolucije nisu obavezujuće i za konkretno uvođenje sankcija je potreban konsenzus koji trenutno ne postoji među zemljama članicama vezano za Srbiju“, istakla je Kovačeva.

U dokumentu EP, u prilično oštrom tonu povodom napada na tzv. kosovsku policiju 24. septembra, Beograd i Priština se pozivaju na deeskalaciju, a od Evropske komisije i Evropskog saveta se traži da preduzmu mere protiv Srbije ukoliko se utvrdi da je bila direktno umešana u ta dešavanja i da vlasti u Beogradu nisu spremne na saradnju.

Od Evropske komisije, u tom kontekstu, traži se da zamrzne sredstva koja su Srbiji obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III, ali samo ukoliko rezultati istrage pokažu da je Srbija bila direktno uključena u te napade.

Sever Kosmeta i Radoičić 

U ovom neobavezujućem dokumentu poziva se Evropski savet da usvoji ciljane restriktivne mere, koje uključuju, ali se ne ograničavaju, na zamrzavanje imovine i zabrane putovanja, a usmerene su protiv, kako se tvrdi, „destabilizirajućih aktera“ na severu Kosova i Metohije i navodnih vođa velikih mreža organizovanog kriminala.

„U tom kontekstu Savet se poziva da sledi primer Sjedinjenih Američkih Država i uvede ciljane mere protiv Milana Radoičića“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu, koji je sastavilo pet parlamentatnih grupa obe strane se pozivaju da rade na deeskalaciji situacije na severu pokrajine i izbegavaju bilo kakvu retoriku ili akciju koja bi dovela do daljeg povećanja tenzija.

Evroparlamentarci pozivaju EU da podrži istragu prištinskih vlasti, uključujući podršku Euleksui traže da se počinioci privedu pravdi bez odlaganja.

Vlasti u Prištini se, s druge strane, pozivaju da objave sve dokaze u vezi sa incidentom, a međunarodne institucije na KiM, uključujući Euleks, da procene dokaze.

Srbija se poziva da spreči, kako navode u dokumentu, „svaki šverc oružja“ preko administrativnog prelaza, a Priština da radi na otvorenoj trgovini za svu civilnu robu i usluge.

Smeta i vojska

U dokumentu se osuđuje i, kako tvrde, raspoređivanje srpske vojske u blizini prelaza i traži od Beograda da, kako dalje navode, „povuče opremu, uključujući protivvazdušne sisteme i jedinice teške artiljerije“.

Uz osudu dešavanja iz maja ove godine kada je napadnut Kfor, ta misija se poziva da uspostavi plan obuzdavanja na severu Kosova i Metohije sa, kako se navodi, čvrstim elementima koji mogu delovati kao odvraćanje u slučaju dalje eskalacije.

Istovremeno se pozdravlja odluka NATO-a da opremi Kfor težim naoružanjem kako bi imao veću borbenu moć.

Obe strane...

Beograd i Priština se pozivaju na povećanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, a Kfor i Euleks da sprovode redovne zajedničke bezbednosne procene na severu KiM kako bi procenili bezbednosnu situaciju.

Izražava se žaljenje jer je beogradski sud odbio poziv Glavnog javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora Milanu Radoičiću, s obzirom da, tvrde evroparlamentarci, postoji opasnost od njegovog bekstva, i s obzirom da je Radoičić preuzeo odgovornost za organizovanje napada 24. septembra.

Izražava se i zabrinutost zbog, smatraju evroparlamentarci, mogućnosti da svi akteri odgovorni za napad u Banjskoj neće biti izvedeni pred lice pravde.

Beograd i Priština se pozivaju da osude sve oblike nasilja i provokacije, i uzdrže se od svih akcija koje mogu dodatno da eskaliraju tenzije, potkopaju mir i stabilnost u regionu.

Od dve strane se traži da aktivno rade na mirnom rešavanju sporova kroz dijalog koji olakšava EU.

Evroposlanici su pozvali i na odgovarajuću istragu o svim etničkim napadima širom KiM, uključujući napade na most u Bistrici i u Štrpcu na pravoslavno Badnje veče.

Oni su pozvali EU da ojača svoju ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine i na Zapadnom Balkanu i da predloži nov, inovativan i uravnotežen pristup posredovanju između strana kako bi se prevazišao trenutni zastoj.

Apelovali su na visokog komesara za bezbednost i spoljnu politiku Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da unaprede dijalog na proaktivan način i podnesu izveštaj Evropskom parlamentu najkasnije do kraja 2023. godine.

ZSO

Vlasti u Beogradu i Prištini pozivaju se da u potpunosti sprovedu Briselski sporazum od 27. februara, njegov Aneks za implementaciju (Ohridski sporazum) od 18. marta kao i sve prethodne sporazume, a Priština da bez daljeg odlaganja uspostavi Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), u skladu sa Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, Ustavom zemlje i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine.

Ističe se da je i dalje od ključnog značaja održavanje prevremenih lokalnih izbora u četiri opštine na severu KiM kako bi se ublažile tenzije i podstakle vlasti da obezbede puno učešće svih političkih partija na slobodnim, poštenim, demokratskim i mirnim izborima, a da se Srbi na KiM vrate u tzv. kosovske institucije.

S tim u vezi, Priština se poziva da pojača napore za njihovu reintegraciju, kao inicijative za uključivanje srpske zajednice u politiku Prištine.

Evropski savet se poziva da ukine mere uvedene protiv Prištine, a Evropska komisija se poziva da bude pošten posrednik u procesu normalizacije i da izbegava bilo kakvu politiku pomirenja prema Srbiji.

Beograd i mediji u Srbiji pozivaju se da se uzdrže od govora mržnje protiv građana KiM i, kako tvrde evroparlamentarci, „širenja laži o etničkom čišćenju i pogromima“ na KiM, za šta, smatraju oni, ne postoje dokazi.

O predlogu nacrta Rezolucije evroposlanici će se izjasniti na sednici zakazanoj za četvrtak, a ovaj dokument kao i sve druge Rezolucije nije pravno obavezujući.

Pročitajte OVDE šta je Si Đinping rekao o Kosovu i Metohiji 

Izvor: Tanjug / Sputnjik 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA