Najnovije

Evropski košmar srpskog fudbala: Koeficijent se topi, Srbija ispod Farskih Ostrva

Naši klubovi su od početka evropske sezone, u koju su uključene i kvalifikacije, odigrali ukupno 19 utakmica – izgubili su čak 16, uz dva remija i jednu pobedu. Ukupna gol razlika je 15:52

Srpski fudbalski klubovi nastavili su sa neuspešnim nastupima u Evropi i, posle tri kola u tri kontinentalna takmičenja, još nisu osetili radost pobede.

Sva tri se, nažalost, nalaze na poslednjim mestima u svojim grupama i pitanje je da li će iko uspeti da "prezimi" u Evropi. Najviše šanse za to svakako ima aktuelni šampion, ali crveno-belima će mnogo zavisiti od direktnog duela sa Jang Bojsom.

I to ne, naravno, u elitnom takmičenju, već u Ligi Evrope, pošto su već viđeni za prolazak dalje iz te grupe Mančester siti i Lajpcig.

Predstavnici Superlige tako su ostali na samo jednoj pobedi od početka sezone, bio je to uspeh Partizana protiv Sabaha u kvalifikacijama za Ligu konferencija (2:0).

Naši klubovi su od početka evropske sezone, u koju su uključene i kvalifikacije, odigrali ukupno 19 utakmica – izgubili su čak 16, uz dva remija i jednu spomenutu pobedu. Ukupna gol razlika je 15:52.

Po tom parametru našli su se čak i iza timova iz Farskih Ostrva, zemlje koja je sve samo ne fudbalska.

Fudbalski klub Kaksvik, šampion Farskih Ostrva, u četvrtak je ispisao istoriju tamošnjeg fudbala i zabeležio prvi trijumf u evropskim takmičenjima. Klaksvik je na svom terenu savladao ljubljansku Olimpiju i svoju zemlju vinuo iznad Srbije na rang-listi.

Prethodno je napravio možda i veće iznenađenje remiziravši sa francuskim Lilom, pa matematika kaže da je Klaksvik osvojio više bodova nego sva tri srpska predstavnika zajedno.

Ukupno četiri.

Sve se to dešava u sezoni koja je trebalo da bude možda i najbolja i najplodonosnija za ovdašnji fudbal.

Srbija je započela kvalifikacije sa čak pet predstavnika, ali do "glavnih žrebova" nisu uspeli da se plasiraju Partizan i Vojvodina.

Takva početna tačka bila je moguća zbog visokog nacionalnog koeficijenta, koji je naša zemlja imala, što je rezultiralo sa čak pet predstavnika u Evropi. Zvezda je redovno igrala grupnu fazu prethodnih sezona, a i Partizan je umeo da napravi dobar rezultat u Ligi konferencije.

Međutim, već sada je jasno da će se situacija drastično promeniti.

UEFA renking se pravi na osnovu rezultata klubova u poslednjih pet sezona, a Srbija će samo na osnovu prethodnih rezultata i sledeće sezone imati pet predstavnika u Evropi, ali ovog puta nijedan neće imati direktan plasman u Ligu šampiona.

Razlog tome su upravo navedeni loši rezultati koji, zbog čega je usledio pad na 16. poziciju na rang-listi Evropske fudbalske unije. Pre godinu dana smo bili nadomak Top 10, a sada su ispred nas i Češka Republika, Danska i Norveška, dok nam "za vrat dišu" Ukrajina, Grčka i Izrael.

Srbija sada ima 27.775 bodova i nalazi se tik iza Norveške sa 27.875, a ispred Ukrajine sa 26.600.

To takođe znači da se od sezone 2025/2026 verovatno vraćamo na četiri mesta u kvalifikacijama, kao i mnogo teži put do evropskih takmičenja.

Da bi se to promenilo, srpskim klubovima potrebne su pobede do kraja, za koje je jasno da su "nemoguća misija". Trenutno se nalazimo na polovini takmičenja u prvoj fazi i, nažalost, veća je verovatnoća da se koeficijent dodatno umanji, nego da poraste.

"Ako pogledate ovu utakmicu i sve utakmice u ovom takmičenju – ovo je viši nivo za nas i naš fudbal", priznao je trener Čukaričkog posle katastrofe na stadionu "Artemio Franki".

Zvezda, TSC i Čukarički nastavljaju takmičenje nastavljaju za dve sedmice.

Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA