Najnovije

BLIŽI SE KRAJ: Putin znao da će se Zapad umoriti od podrške Kijevu

Predsednik Rusije dobro je procenio da, baš kao što je to bilo u Avganistanu, Amerikanci neće nastaviti vojne akcije, ukoliko učešće u njima za njih postane preskupo, ocenjuje vojni analitičar Evropskog saveta za međunarodne odnose Gustav Gresel.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ispravno je procenio da će se Zapad umoriti od podrške Ukrajini, rekao je za nemačku televiziju "ZDF" vojni analitičar Evropskog saveta za međunarodne odnose Gustav Gresel.

"U Rusiji znaju da Ukrajina zavisi od međunarodne podrške. Ukoliko je nemoguće brzo razbiti ukrajinsku armiju, onda je moguće za nekoliko godina toliko povećati cenu tih borbenih dejstava, da će Zapad u jednom trenutku reći - dosta je bilo od nas".

Takav stav Rusije, prema rečima Gresela, zasnovan je na iskustvu koje je stečeno nakon povlačenja američkih snaga iz Avganistana: Putin je zaključio da će Zapad okrenuti leđa Ukrajini, ukoliko troškovi postanu previsoki.

U isto vreme, kako objašnjava ovaj analitičar, Rusija sve više primorava Ukrajinu da se oslanja na Zapad, jer su ukrajinski odbrambeni kapaciteti poprilično istrošeni.

Ako se uzme u obzir raskol između Varšave i Kijeva, i što je u Slovačkoj na parlamentarnim izborima pobedila partija koja se zalaže protiv podrške Ukrajini, Gresel zaključuje da će podrška Zelenskom u Evropi i SAD uskoro oslabiti. 

"Velika verovatnoća da će na sledećim predsedničkim izborima u SAD pobediti Donald Tramp, kao i postojeći raskol u američkom kongresu takođe ne idu u korist Vašingtona", ističe Gresel. 

Uzimajući sve ovo u obzir strategija Putina trenutno je opravdana - nema razloga da se pristane na ustupke Kijevu, zaključuje vojni analitičar.

ISPOVEST UKRAJINSKOG VOJNIKA: Bolje da se predate kao zarobljenici ako želite da ostanete živi

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA