Najnovije

I BRITANCI PRIZNALI: Kontraofanziva zaustavljena - Kijev u ćorsokaku

Ukrajinci su dovedeni u ćorsokak, a uprkos optimističnim porukama iz Kijeva, glavnokomandujući general Valerij Zalužnji, zbog vremenskih prilika, sigurno neće napadati narednih nekoliko nedelja. Kontraofanziva je, jednostavno zaustavljena jer u ovakvim uslovima, kako dodaje "Telegraf", ne bi mogao da napreduje ni (nacistički general) Hanc Guderijan.

"Hajnc Guderijan, nemački general zaslužan za izvođenje prvog blickriga u napadu na Francusku 1940. godine, suprotstavio se snažno utvrđenoj Mažino liniji, jednostavnim obilaskom preko Luksemburga i Belgije", zadivljen je "Telegraf" uspehom Hitlerovog vojskovođe.

Ali, bez obzira na to što zapadni analitičari veruju da bi njihovi tenkovi, pravilno upotrebljeni, omogućili briljantan proboj ka Rusima u stilu blickriga i okončali rat za nekoliko nedelja, realnost, navodi list, pokazuje da je za tako munjevit napad prvo neophodno proći kroz neprijateljske linije fronta. A Rusi imaju veliki broj ljudi, snažno su utvrđeni i zaštićeni dubokim minskim poljima i sa puno teškog naoružanja.

Uz to, "general Zima" je uvek bio "najsmrtonosniji ruski komandant sa kojim su se morali suočiti francuski i nemački osvajači", dodaje "Telegraf".

Ukrajinci praktično imaju samo stotinak milja fronta, od Zaporožja do Donjecka, gde nisu blokirani rekom – ali tu ih čeka ruska Mažino linija, poznata kao - Surovikinova linija.

Snage Zelenskog bi, teoretski, ukazuje list, mogli da probaju da izvrše napad preko "gotovo nebranjene istočne granice ili da zaobiđu istočni kraj borbenog fronta u Guderijanovom stilu i namotaju Ruse".

Oni ipak imaju ozbiljan hendikep – za početak, zabranjeno im je da na ruskoj teritoriji koriste zapadno oružje. Zapravo, jedino pod tim uslovom darodavci su i pristali da im isporuče opremu.

"Drugo, samo da bismo se uverili da zaista nemaju šanse za uspeh, mi (Zapad) smo se mučili mesecima pre nego što smo pristali da isporučimo tenkove, a onda nam je trebalo više meseci da ih zapravo pošaljemo. Tako smo osigural i dovoljno vremena Rusima da izgrade Surovikinovu liniju", gorko konstatuje "Telegrafov" autor.

A u takvoj situaciji, kako dodaje, ni Hanc Guderijan ne bi imao šanse.

Pogledajte OVDE borbena dejstva grupe Jug 

Izvor: RT 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA