Najnovije

IZRAELSKA VOJSKA KREĆE U PAKAO: Sprema se okidač za mnogo veći rat na svetskom nivou

Izrael nastavlja sa kopnenom operacijom u Pojasu Gaze sa velikim oprezom. Mnogi vojni analitičari tvrde da će izraelskim odbrambenim snagama (IDF) biti izuzetno teško da zauzmu tu enklavu. Na kraju krajeva, vojnici će morati da se bore u tri dimenzije odjednom: u vazduhu, na zemlji i ispod nje.

Šta se zna o tunelima koji u suštini čine podzemni grad?

U zvaničnim izvorima nema tačnih podataka o istoriji tamnica Gaze. Očevici kažu da su se prvi tuneli u tom sektoru pojavili devedesetih godina prošlog veka, a njihova izgradnja je ubrzana nakon što je vlast u ovoj palestinskoj teritoriji prešla na grupu Hamas.

Iako je mali deo tunela napravljen korišćenjem mašina za zemljane radove, mnogi kilometri su iskopani ručno pomoću malih pešadijskih lopata kako bi ostali neotkriveni od strane američkih i izraelskih satelitskih sistema i seizmičke opreme.

"Razmere problema u Gazi, gde se stotine milja tunela ukrštaju pod zemljom, potpuno su jedinstvene. Taj ogromni kompleks predstavlja veliku prepreku za koju izraelske kopnene snage nemaju idealno rešenje", kazao je DŽon Spenser, stručnjak sa Vojne akademije SAD u Vest Pointu .

Dvostruka svrha

Podzemlje u Gazi kontrolišu Hamas i njegovi muslimanski saveznici i podeljeno je na dva sektora. Prvi od njih je orijentisan na Egipat i koristi se za šverc oružja, lekova i robe za svakodnevnu upotrebu. Neki od tunela su čak izdavani preduzetnicima, a od njih je naplaćivan porez na imovinu.

Naime, 2013. godine, pod pritiskom Zapada, Kairo je ipak preduzeo korake da sa svoje strane blokira palestinske tunele, napunivši ih kanalizacijom i peskom. Međutim, niko nema precizne informacije o tome šta se dogodilo, pošto Egipat ne dozvoljava izraelskim inspektorima pristup svojoj teritoriji.

Drugi sektor je moćan borbeni kompleks stvoren za vođenje rata protiv Izraela. Neki od njegovih tunela su izgrađeni od prefabrikovanog betona i gvožđa, a unutar njih su postavljene terenske bolnice. Posebnost pojedinačnih prolaza je njihova dubina koja dostiže 70 metara, što ih čini praktično imunim na svako bombardovanje, sa izuzetkom nuklearnog oružja.

Prema izraelskoj vojsci, Palestinci su prikupili dovoljno zaliha da prežive potpunu opsadu tokom tri meseca.

Strah za izraelsku vojsku

Podzemni prolazi borbenog sektora vode do odbrambenih punktova sa kamufliranim instalacijama bacača granata i minobacača, što omogućava iznenadni napad na položaje IDF.

Mnogi tuneli su posebno isprepleteni jedan sa drugim u mrežu u kojoj se Palestinci mogu iznenada pojaviti sa svih strana. Osim toga, prolazi su prošarani minama i zamkama, čineći kretanje nepozvanih gostiju opasnim.

Takođe, u delu podzemnog grada nema dovoljno kiseonika, pa moraju da se koriste posebne boce.

Zapadni stručnjaci napominju da je cela podzemna Gaza posebno izgrađena ispod stambenih zgrada, bolnica i prihvatnih centara za humanitarnu pomoć za izbeglice kako bi se otežao rad neprijateljske artiljerije. Zato će IDF, kako bi potpuno uništio borce Hamasa, morati da se spusti u tunele, što je najveći strah za komandu i same izraelske vojnike.

S obzirom na sve ove karakteristike, izraelska vojska je formirala kompaniju specijalnih snaga "Samur", specijalizovanu za napad na podzemne strukture. Koristeći maske za kiseonik, ona trenira u specijalnim tunelima koje je izgradila IDF kako bi simulirala grad u blizini Gaze.

Specijalne snage su takođe naučile da koriste granate sa ljubičastim dimom da odrede dubinu spuštanja i robote za čišćenje mina.

BOCAN HARČENKO UPOZORAVA SRBIJU: Ovo se odnosi i na Aleksandra Vučića

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA