Najnovije

ŠTA JE U STVARI NAPISAO BAJDEN? Pokušajem da ocrni Putina rekao sve o sebi

Američki predsednik DŽozef Bajden je optužbom na račun svog ruskog kolege Vladimira Putina da uništava regionalnu stabilnost pokušao da borca za slobodu predstavi kao zločinca, ali je govoreći o drugom rekao sve o sebi, smatraju sagovornici Sputnjika.

Sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku mogli bi da dovedu do „ogromnog napretka“, napisao je američki predsednik DŽozef Bajden u članku objavljenom u „Vašington postu“. Bajden je naveo da će odluke koje budu donosile Sjedinjene Američke Države u rešavanju trenutnih kriza odrediti budućnost zemlje u narednim decenijama.

Bajden je napisao i da se ruski predsednik Vladimir Putin i Hamas bore da zbrišu susedne demokratije sa mape.
„I Putin i Hamas se nadaju da će uništiti regionalnu stabilnost i integracije i iskoristiti haos koji se stvara. Amerika ne može i neće dozvoliti da se to dogodi. U interesu naše nacionalne bezbednosti i za dobro sveta“, istakao je Bajden u članku.

Bajdenova misao o Putinu frojdovska greška

Bajdenovo misao o Putinu je jedna frojdovksa greška a zapravo je sve suprotno od onoga što je naveo. Jer Rusija sa saveznicima radi na integraciji na evroazijskom kontinentu, dok SAD proizvode što veći haos i što više ratova kako bi zadržale svoju dominaciju, kaže za Sputnjik politikolog dr Stevan Gajić.

Posle pobede u Hladnom ratu, SAD su više od 30 godina radile šta su htele, a danas to nije moguće i zbog toga imamo ovakve skandalozne izjave poput Bajdenove, po onoj narodnoj „drž'te lopova“.

„Sjedinjene Države su izmislile, tačnije Henri Kisindžer, jednu strategiju prema kojoj je najvažnije stalno držati regionalne zemlje u sukobu koje će sve nezavisno jedna od druge imati kontakt sa SAD, a da su Amerikanci jedini arbitar koji će da rešava njihove sukobe. Ono što Rusija radi je upravo suprotno i to je stvaranja klime poverenja između tih zemalja, tako što će ona da bude garant stabilnosti“.

Rečenicom da se „Putin i Hamas bore da zbrišu susedne demokratije sa mape“ Bajden želi da one koji se bore za slobodu predstavi kao zlo i u tome je ceo trik, smatra analitičar Branko Pavlović. Zapravo, Amerika hoće da vlada svetom a onda se oni koji tome pružaju otpor predstavljaju kao izvor zla i problema što je jednostavna stvar, ali to više ne prolazi.

Besmislenom retorikom opravdava još goru politiku

Prema Pavloviću, Bajden sa američkom spoljnopolitičkom grupacijom pokušava da drži poziciju da je spoljna politika SAD smislena u Ukrajini i oko Bliskog istoka, a zapravo ne može da prikrije očiglednost promašene politike, jer sve je suprotno od onoga što je hteo.

Pozicija Amerike je danas mnogo slabija nego što je bila kad su isprovocirali sukobe u Ukrajini, ali i u podršci vojnoj kampanji Netanijahua, koja je etničko čišćenje u Gazi, i nailazi na nepodeljenu osudu čak i građana Amerike i Izraela.

„Praveći zaokret od neminovne predstojeće kapitulacije ukrajinske armije i smirivanja stanja u Gazi, odnosno nemogućnosti da se izvrši etničko čišćenje Palestinaca što Netanijahu hoće, prave se razne druge paralele i objašnjenja, kako je, u stvari, sve to kad se bolje pogleda u redu, nego je samo problem sa ljudima kao što je Putin i grupacijama kao što je Hamas. A sve drugo što Amerika radi je dobro. To je potpuno besmislena retorika koja pokušava da opravda i objasni još goru realnu spoljnu politiku SAD“.

Spoljnopolitička priča za unutrašnju upotrebu

Bajdenovo priznanje da SAD vode proksi rat protiv Rusije potrebno je za unutrašnje prilike, da bi objasnili zbog čega je važno i dalje nastaviti sa vojnom pomoći Ukrajini i kako je to od nekakvog strateškog interesa za samu Ameriku.

„I sama američka javnost u potpunosti se okreće protiv bilo kakvog učešća Amerike u sukobu u Ukrajini, tako da ih više ne interesuje njihov ugled u svetu. Znaju da kod država koje ne slede politiku Amerike više ne mogu da održe, a kamoli da poprave ugled koji imaju. Onda se bave izjavama na spoljnjem planu koje su upućene samo biračkom telu u samoj Americi. I samo se time i bave“, zaključio je Pavlović.

JEZIVO - UKRAJINSKA ARMIJA KRENULA NAPRED: Rusi im napravili sačekušu, pa završili u minskom polju (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA