Najnovije

SUKOB SA HRVATSKOM SE RASPLAMSAVA: MSP Srbije traži dokaze o kršenju Bečke konvencije

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije saopštilo je danas da su netačne tvrdnje šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana i MVEP Hrvatske da se radi o recipročnim merama prema srpskom konzulu u Ambasadi Srbije u Zagrebu i poziva MVEP da, kako navode, uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dve države, umesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusedske odnose i mir i stabilnost u regionu.

U saopštenju MSP se ističe da srpski konzul svojim delovanjem u Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove.

"Takođe, ovim putem želimo da istaknemo da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine i zahtevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva meseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije", navodi se u saopštenju srpskog MSP-a.

MSP, navodi se, odbacuje razloge koje je navela hrvatska strana, jer ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne.

"U slučaju srpskog konzula Petra Novakovića, nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera reč o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaveštena", navodi se u saopštenju.

Stranka Tomislava Žigmanova: Zabrinuti zbog najnovije napetosti

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je danas zabrinutost zbog, kako su naveli, "najnovije napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima".

Kako su naveli u saopštenju objavljenom na Fejsbuku, do napetosti je došlo posle uskraćivanja gostoprimstva nižerangiranom hrvatskom diplomati u Beogradu i reakcije službenog Zagreba na tu odluku.

"Ne ulazeći u meritum ovoga događaja, iskazujemo zabrinutost zbog razvoja odnosa između dve države tako i za odnose dva naroda. Lično ćemo pratiti posledice po hrvatsku zajednicu u Srbiji, koja ulazi u još jedan izborni ciklus", navodi se u saopštenju.

DSHV apeluje na sve subjekte u sporu na odgovorno postupanje, a medije da svojim racionalnim pristupom i izveštavanjem doprinesu smirivanju napetosti i smanjenju antihrvatskih sadržaja u javnim narativima.

Iz Saveza poručuju da će i dalje biti konstruktivni činilac u odnosima dve države.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata. Šnajder je proteran zbog špijunaže i vrbovanja za rad za hrvatsku službu.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske saopštilo je danas da žali zbog odluke Srbije da prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata i istovremeno navode da odbacuju osnov za njegovo proterivanje, te da zadržavaju pravo da odgovore na ovaj potez u vreme i na način koji odaberu.

Iz hrvatskog ministarstva danas su reagovali recipročno na odluku srpske vlade, pa su savetnika Ambasade Srbije u Zagrebu Petra Novakovića proglasili perosonom non grata. 

Pročitajte OVDE o pozivu građanima pokreta “Mi – Glas iz naroda”

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA