Najnovije

ČOVIĆ SPREMA BUM U ZVEZDI: Sprema se veliki povratak, otkrivena misterija o Bjelici

Mi kao klub moramo da vodimo računa o svojim igračima, pogotovo o onima poput Bjelice, koji su ostavili ogroman trag - naveo je čelni čovek Zvezde.

Čelni čovek Crvene zvezde Nebojša Čović „sateran“ u „Miljanov korner“ dotakao se brojnih tema.

Mlađani plej Nikola Topić otišao je na pozajmicu u Megu, željan minutaže, a postoji mogućnost da se početkom 2024. vrati među crveno-bele.

- Znamo šta imamo i kakvu zvezdu brusimo. On je od 15. godine kod nas, nije on sad proigrao. Nemam ništa protiv Mege, dali smo mu da igra tamo određeno vreme, ali ne može svaki put neko drugi da se kiti tuđim perjem. Treba voditi računa sa transferima. Evo, šta je Filip Petrušev dobio? Rekao sam mu da ne žuri, da ostane još jednu sezonu da sazri i onda ode u NBA. Razumem sve, pare, košarku, NBA kao NBA... Ali, mora da se paziš, jer ako prebrzo voziš, opasne su krivine, a i klizav je teren. Kod Nikole Jovića je nešto drugačija situacija, videćemo šta će biti sa Micićem.

Nije tu bio kraj priče o Topiću...

- Voleo bih da je ostao malo još sa nama, ali biće prilike da još od Miloša nauči određene stvari. Topić je sam tražio da ode u Megu. On je Zvezdin igrač, potpisan na četiri godine, pratimo redovno kako igra i jako smo zadovoljni, kao i koliku minutažu ima. To i jeste dogovor, da tamo ima veliku minutažu. On je zreo igrač, mogao bi sad već da igra Evroligu.

Povratak?

- Videćemo. Ne treba da ugrozimo ni njega, ni rezultate Mege, ali pre svega treba da mislimo o našim interesima. Nama je Hanga u povredi. Mislim da ćemo ga za dve, tri nedelje imati na terenu. Moraju da se saniraju povrede, nešto će se sanirati ovde, nešto u Budimpešti i Zagrebu.

Topić na NBA draftu?

- Mogao bi da proba, ali mislim da bi to bila užasna greška. On je Zvezdin igrač i nikom nećemo stajati na putu sreće, ali zaštitićemo i klupske interese, kao i igračeve. Bićemo i u tome uvek iskreni. Možda pogrešimo i priznaćemo grešku. Prvi koji je gurao svoje igrače u NBA je FMP. Preko 50 reprezentativaca smo napravili, u mladim reprezentacijama smo po pola ekipa imali iz tog, ozloglašenog FMP. To je bio akumulator onoga što je kasnije došlo u prvim timovima. I u ovoj reprezentaciji, mada je ne bojim po klubovima, je bilo osam, devet igrača koji su prošli delimično sistem FMP i Crvene zvezde. To je nama ponos, jer znači da smo dobro radili neke stvari. A i selektor Svetislav Pešić je bio kod nas.

BJELICA OD TOP POJAČANJA DO MISTERIJE

Crvena zvezda je sredinom septembra potpisala ugovor sa Nemanjom Bjelicom. Povratak na Mali kalemegdan, ipak, ispostavio se kao promašaj. NBA šampion sa Golden stejtom nije ni zaigrao, a ugovor je raskinut.

- On je zvanično pod ugovorom sa Fenerbahčeom, klub ima određene obaveze prema njemu. Bjelica je sa nama potpisao ugovor, ali je on obostranim dogovorom raskinut. Zvezda nije platila Bjelicu ništa, niti nam je on bilo šta tražio. On može da se vrati u Zvezdu kad god bi mu se pojavila želja da igra ponovo. Sve drugo što bih mogao da kažem, išlo bi na njegovu štetu. Ne u odnosu sa Zvezdom, nego Fenerbahče ima određene obaveze prema njemu i treba da ih izvrši.

Bjelica možda, ipak, zaigra za Zvezdu.

- Novi trener je već obavio razgovore sa njim. Mi kao klub moramo da vodimo računa o svojim igračima, pogotovo o onima poput Bjelice, koji su ostavili ogroman trag. Ponašamo se konkretno prema svima, nikoga ne prozivamo, ne ponašamo se „gospodski“ kao gospodin Mesina, mada ima takvih i u našoj košarci, koji su u izjavama velika gospoda, a onda kada malo razgrnete stoje njihove ideje, što je ružno, to se valjda zove licemerje.

ČOVIĆ O PLAĆENOJ GREŠCI

Crvena zvezda se ubrzo po početku sezone rastala sa trenerom Duškom Ivanovićem, zamenio ga je Janis Sferopulos.

- Duško je jedan od najboljih trenera koji su radili u Crvenoj zvezdi. Ne samo kao trener, već i čovek - Čović je u superlativima govorio o bivšem treneru. - U Ivanovićevom slučaju došlo je do zasićenja, ali ne sa nama, ne sa mnom, jer bih sa Duškom mogao da radim 100 godina. Koliko poznaje košarku, koliko je obrazovan, a imamo sada sve više trenera koji nisu naročito obrazovani. Jednostavno, videlo se da stvari ne funkcionišu najbolje, da ne prija njemu, ekipi, igračima... Da smo ušli u dodatni rizik ne znam kako bi bilo. Povučen je taj potez, koji je više bio posledica rezultata i nekih naših ponavljanja. Ponavljalo se nešto što se događalo i prošle godine, konkretno protiv Žalgirisa, iste su se stvari dešavale u ovoj i prošlosezonskoj utakmici, način kako su izgubljena oba meča... Preduzeli smo tu meru, sada verujem da se ekipa promenila nabolje.

Usledio je nastavak priče...

- Želim mu uspeha u Baskoniji. Ponavljaju se sada neke stvari koje su se desile kod nas kada je on došao, kada smo u Evroligi imali 6-0 skor. Čovek jako dobro poznaje košarku, ali kao predsednik kluba nisam tu samo da bih donosio lepe i slatke odluke, mora ponekad i da se preseče. O njegovom odlasku se mnogo spekulisalo u javnosti. Nema apsolutno nikakve veze sa Bjelicom, Teodosićem ili bilo kojim drugim igračem, niti mu je bilo koji igrač nametnut.

Apostrofirao je i jedan svoj potez koji se ispostavio kao pogrešan.

- Jedini igrač na kojem sam insistirao ja jeste bio Sofoklis Skorcanitis. Platili smo tu grešku. Radonjić nije bio za njega, mi smo hteli da on dođe. Sećate se i kako je dočekan...

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA