Najnovije

ZAKUVAVA SE U JUŽNOJ AMERICI: Brazil šalje vojsku na granicu sa Venecuelom

Brazilske vlasti saopštile su da raspoređuju vojsku duž granice sa Venecuelom nakon što je venecuelanska vlada objavila planove da pripoji oblast koju većinski kontroliše druga južnoamerička država - Gvajana, prenosi Bi Bi Si.

Brazil (Foto: flickr)

Regija Esekibo bogata naftom je sporna još od 19. veka kada je Gvajana bila britanska kolonija.

Nakon što su pre nekoliko godina otkrivene rezerve nafte i gasa na moru, Venecuela je obnovila zahtev da joj se vrati teritorija.

U nedelju je održan referendum u Venecueli na kojem je ogromna većina, prema zvaničnim rezultatima, podržala vladine težnje o teritoriji Esekibo.

Prema zvaničnim podacima, 95 odsto birača na referendumu u Venecueli podržalo je osnivanje nove venecuelanske države u regionu.

Iako je glasalo tek dva miliona ljudi, što je oko 10 odsto birača sa pravom glasa, težnje vlasti Venecuele imaju veliku podršku u zemlji.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro potom je zatražio od državne naftne kompanije da tamo izda dozvole za eksploataciju i predložio je da skupština usvoji zakon kojim bi ta oblast postala deo Venecuele.

Ovi potezi Venecuele izazivaju zabrinutost u celom regionu.

Dok Gvajana drži armiju u visokom stepenu pripravnosti, brazilska vojska je saopštila da premešta više trupa u pogranični grad Boa Vista, glavni grad države Roraima, kao i da doprema borbena vozila.

Međutim, svaki eventualni vojni upad Venecuele bio bi logistički izazovan - venecuelanski vojnici bi morali da prođu kroz brazilsku teritoriju ako krenu u Esekibo, jer je teren nepristupačan na drugim mestima.

O napadu na Liban pročitajte OVDE.

Izvor: Bi-Bi-Si na srpskom

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA