Najnovije

ROK JE DO PONOĆI: Alarmantno saopštenje Rusije

Jedan broj područja u severozapadnim i jugoistočnim delovima međunarodnih voda Crnog mora proglašen je privremeno opasnim za plovidbu.

Foto: Printskrin

Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije.

- U vezi sa prekidom crnomorske inicijative i ukidanjem pomorskog humanitarnog koridora od 00:00 po moskovskom vremenu 20. jula 2023. godine, svi brodovi na putu ka ukrajinskim lukama u Crnom moru smatraće se potencijalnim nosiocima vojnog tereta - saopštilo je ministarstvo.

Zemlje, pod čijim zastavama budu plovili brodova ka ukrajinskim lukama Crnog mora, smatraće se umešanim u sukob na strani Kijeva.

Prehrambeni sporazum

Prehrambeni sporazum prekinut je 18. jula. U ponedeljak je Rusija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se Rusija odmah vratiti implementaciji inicijative čim njen ruski deo bude ispunjen.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu nameravale da ispune svoja obećanja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se Kijev nada da će nastaviti sa isporukama žita preko Crnog mora bez učešća Rusije, a Kijev čeka zvaničnu potvrdu spremnosti od UN i Turske.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, piše Sputnik Srbija.

RUSI SASULI GRANATE U ODESU: Vojska zvanično rekla kolika je šteta Ukrajincima

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA