Najnovije

SAMO IM JE TO OSTALO: Kijev prebacuje sukob u Rusiju

Bes­pi­lot­na le­te­li­ca uda­ri­la je u ne­bo­der u po­slov­noj če­tvr­ti Mo­skve, iz­ja­vio je ju­če gra­do­na­čel­nik glav­nog gra­da Ru­si­je i do­dao da je pro­tiv­va­zdu­ho­plov­na od­bra­na obo­ri­la ne­ko­li­ko ta­kvih le­te­li­ca. „Pro­tiv­va­zdu­ho­plov­na od­bra­na obo­ri­la je ne­ko­li­ko dro­no­va u po­ku­ša­ju kre­ta­nja ka Mo­skvi. Jed­na od tih le­te­li­ca uda­ri­la je u ne­bo­der ko­ji je već bio me­ta ta­kvog na­pa­da”, iz­ja­vio je gra­do­na­čel­nik Ser­gej So­bja­nin na „Te­le­gra­mu”, ja­vlja AP, pre­no­si Be­ta.

Ošte­će­na je fa­sa­da na 21. spra­tu ku­le u Mo­skva Si­ti­ju, raz­bi­je­na su sta­kla na po­vr­ši­ni od 150 kva­drat­nih me­ta­ra. Port­pa­rol­ka Mi­ni­star­stva spolj­nih po­slo­va Ru­si­je Ma­ri­ja Za­ha­ro­va upo­re­di­la je ukra­jin­ske na­pa­de dro­no­vi­ma na Mo­skvu s te­ro­ri­stič­kim na­pa­di­ma na NJu­jork 2001. go­di­ne. Oce­ni­la je da je me­to­do­lo­gi­ja tih na­pa­da ista i ob­ja­sni­la da je kom­pleks Mo­skva Si­ti ci­vil­ni obje­kat, u ko­jem se na­la­zi ne sa­mo po­slov­ni cen­tar, ve­ći i ve­li­ki broj sta­no­va, kao i ad­mi­ni­stra­tiv­ne ci­vil­ne zgra­de, ko­je ne­ma­ju ni­ka­kve ve­ze s voj­skom.

„Na­pad dro­no­vi­ma na Mo­skvu po­ka­zu­je da se ru­ska pre­sto­ni­ca ubr­za­no na­vi­ka­va na rat ko­ji će pre­ći na ru­sku te­ri­to­ri­ju”, ka­že sa­vet­nik še­fa ka­bi­ne­ta pred­sed­ni­ka Ukra­ji­ne Mi­ha­il Po­do­ljak, ja­vlja Uni­jan, a pre­no­si Tan­jug.

Mi­ni­star­stvo od­bra­ne Ru­si­je sa­op­šti­lo je ju­če da su tri ukra­jin­ska bes­po­sad­na čam­ca po­ku­ša­la na­pad na pa­trol­ne bro­do­ve cr­no­mor­ske flo­te ko­ji pa­tro­li­ra­ju u ju­go­za­pad­nom de­lu Cr­nog mo­ra, 340 ki­lo­me­ta­ra ju­go­za­pad­no od Se­va­sto­po­lja.

Ukra­jin­ski mi­ni­star unu­tra­šnjih po­slo­va Igor Kli­men­ko tvr­di da je prek­si­noć osu­je­ćen po­ku­šaj upa­da ru­ske di­ver­zant­ske gru­pe na se­ve­ru te ze­mlje.

Pro­u­kra­jin­ski sta­nov­ni­ci Kri­ma „si­ste­mat­ski” na­pa­da­ju ru­ske voj­ne ba­ze Mo­lo­to­vlje­vim kok­te­li­ma, pri­mo­ra­va­ju­ći Ru­si­ju da po­o­štri nad­zor nad po­lu­o­str­vom, tvr­di ukra­jin­ska voj­na oba­ve­štaj­na slu­žba.

„Da bi su­zbi­la ot­por, Ru­si­ja pro­go­ni sve ’sum­nji­ve’ lič­no­sti ko­je bi mo­gle da bu­du ume­ša­ne u ta­kve in­ci­den­te, ko­ri­ste­ći ma­sov­ne pri­tvo­re i na­si­lje, a ve­ći­na pri­ve­de­nih i uhap­še­nih su krim­ski Ta­ta­ri”, na­vo­di voj­na taj­na slu­žba Ki­je­va.

Mi­ni­star­stvo spolj­nih po­slo­va Ukra­ji­ne po­zva­lo je ju­če na raz­go­vor am­ba­sa­do­ra Polj­ske u Ki­je­vu zbog „ne­pri­hva­tlji­vih ko­men­ta­ra” Mar­ći­na Pši­da­ča, sa­vet­ni­ka za spolj­nu po­li­ti­ku polj­skog pred­sed­ni­ka And­že­ja Du­de.

„To­kom sa­stan­ka je na­gla­še­no da su iz­ja­ve o na­vod­noj ne­za­hval­no­sti Ukra­ji­na­ca za po­moć Polj­ske ne­i­sti­ni­te i ne­pri­hva­tlji­ve”, sa­op­štio je port­pa­rol Mi­ni­star­stva spolj­nih po­slo­va Ukra­ji­ne Oleh Ni­ko­len­ko.

ILON MASK SPASIO RUSE I RUSKI BROD! Zalužni zapenio od besa zbog...

Ukra­jin­ski pred­sed­nik Vo­lo­di­mir Ze­len­ski iz­ja­vio je da bi svet­ska po­moć nje­go­voj ze­mlji bi­la do­volj­na kad bi se rat za­vr­šio, ali dok se to ne do­go­di ne­što će uvek ne­do­sta­ja­ti.

„Da li je za Ukra­ji­nu do­volj­na svet­ska po­moć? Re­ći ću vam ovo: da je rat za­vr­šen, bi­lo bi do­volj­no. Sve dok rat tra­je ni­šta ne mo­že bi­ti do­volj­no. To zna­či da uvek ne­što ne­do­sta­je. Po­moć je ne sa­mo oruž­je, to je i in­for­ma­tiv­na po­dr­ška i hu­ma­ni­tar­na po­moć”, re­kao je ukra­jin­ski pred­sed­nik u in­ter­vjuu za „Glo­bo”.

Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, po za­vr­šet­ku ra­ta bi­će po­treb­na po­moć za ob­no­vu Ukra­ji­ne, me­di­cin­sku i psi­ho­lo­šku re­ha­bi­li­ta­ci­ju lju­di, kao i po­li­tič­ka po­moć.

NAJJEZIVIJE DO SADA: Ovo je broj amputiranih nogu ukrajinskih vojnika (BROJKE)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA