Najnovije

JOŠ SE ČEKA ZVANIČNI IZVEŠTAJ: Druga Prigožinova smrt u avionu

Enigme: drugi avion u pratnji, nestanak ličnog pilota, bomba u zamenjenom turbohladnjaku, sklonost ka prerušavanju, skupocena kutija s vinom…

Nije ovo prvi put da je Jevgenij Prigožin proglašen mrtvim. Nakon pada aviona “antonov-72” u Kongu 10. oktobra 2019. godine, naveliko se pisalo je da je Prigožin bio na popisu putnika i da je verovatno poginuo. Tada nije bio svetski poznat, pa je ceo događaj imao manji odjek nego sada.

Nakon nesreće iz Prigožinove kompanije „Konkord” tada su na novinarska pitanja odgovorili da im nije poznato je li Prigožin bio na letu. Uskoro su se na Telegram kanalima pojavile objave u kojima se navodi da se Prigožin danima nakon nesreće nije pojavio na poslu i da je dan nakon nesreće propustio dogovoreni sastanak u Kongu.

Vlasti u Kongu su tada pokrenule istragu kako bi utvrdile je li Prigožin ušao u avion. Iz ruske ambasade su na početku objavili da su se u avionu nalazili i ruski državljani, da bi kasnije rekli da su poginula dvojica Rusa koji su bili članovi posade. Iako se nesreća dogodila 10. oktobra, pet dana kasnije mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore, tek potvrdili da je Prigožin živ. On je mogao da demantuje tvrdnje o svojoj smrti, ali nije. Ćutao je.

Prigožin je ponekad imao iznenadne odluke pred let i neobične navike vezane za putovanje avionom, pišu ruski mediji. Često je pred let prelazio iz jednog aviona u drugi, bez objašnjenja. Ili otkazivao polazak u poslednjem trenutku.

Tražio je da budu stavljeni padobrani sa obe strane. Ovo je prilično besmislen poduhvat sa tačke gledišta pilota: u slučaju katastrofe, padobran u avionu je beskoristan. Međutim, Prigožinov zahtev je uslišen. Nikada nije ukrcao alkohol u avion, što dovodi u sumnju informaciju da je nesreću izazvala paklena naprava u kutiji sa skupocenim vinom.

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojske „Vagner“ je proglašen mrtvim posle pada aviona pre tri dana. Niko od putnika nije preživeo, ali još nije zvanično potvrđena smrt komandanta grupe, jer tela još nisu identifikovana.

Nisu predstavljeni nikakvi dokazi koji ukazuju na umešanost bilo koga u nesreću. Uzrok incidenta je nepoznat i ruske vlasti su pokrenule krivičnu istragu. Nije samo pitanje vremena, ali priče i nagađanja naviru. I sve naravno, nezvanično!

Ruske vlasti tek će to potvrditi ili ne, posle DNK testa da je telo 62-godišnjeg Prigožina bilo među ugljenisanim i unakaženim ostacima tela deset ljudi pronađenih u krhotinama privatnog aviona koji se srušio u sredu, 350 kilometara severozapadno od Moskve.

Izvori bliski istrazi o padu aviona, navode da je nemoguće samo pregledom ugljenisanih tela ustanoviti identitet poginulih – prenose ruski mediji.

Većina američkih medija piše da je Prigožin bio na spisku putnika ali ne znaju da li je zaista bio i u avionu…

Ništa ne upućuje na to da je raketom zemlja-vazduh srušen, saopštio je Pentagon koji tvrdi da je Prigožin verovatno ubijen, ali nema dokaza da je avion oboren. Američka vojska ne raspolaže "nikakvom informacijom o tome da je raketa zemlja-vazduh" prouzrokovala pad aviona u sredu, izjavio je portparol Pentagona Pet Rajder. Informacije o upotrebi takvog oružja su "netačne", dodao je. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje da je ruska vlast umešana u smrt vođe „Vagnera“ Jevgenija Prigožina. Rekao je da su takve tvrdnje Zapada apsolutna laž.
Gde se krije Stepanov

Jedna od sumnji je da je u pad aviona u kojem se nalazio šef Vagnera Jevgenij Prigožin upleten njegov lični pilot Artem Stepanov, bivši osnivač kompanije MNT Aero.

Kako se navodi, Rusi trenutno ne mogu da ga lociraju, a navodno je on jedini imao pristup avionu pre leta, prenose portali.

Beloruski predsednik Lukašenko ne veruje da je projektil oborio Prigožinov avion. Kaže, upozorio je Prigožina da mu se sprema atentat, tačnije, preneo mu je poruku iz Kremlja o obaveštajnim saznanjima.

Putin se oglasio, izrazio žaljenje i za Prigožina rekao da je bio talentovani biznismen, a da „Vagnerova“ uloga u Ukrajini neće biti zaboravljena. Putin je govorio o prošlosti svog bivšeg saveznika i rekao da ga je pratila "teška sudbina".

Svetski mediji, naročito zapadni, prednjače u raznim mogućim i nemogućim okolnostima ovog događaja. Razne teorije se pletu. Od toga da je kontrola leta zabeležila pojavu još jednog aviona u isto vreme u istoj oblasti, pa da je na zgarištu pronađeno osam od ukupno deset tela, ali i da su dva kasnije nađena ali nedaleko od pada…

Pa sad da li jeste ili nije, šta je istina a šta nije, vreme će pokazati. Ponekad i vreme zataji pa ne pokaže ni to.

Ima dakle onih koji sumnjaju u Prigožinovu pretpostavljenu smrt, koja se dogodila tačno dva meseca nakon „marša pravde”, kako ga je sam Prigožin nazvao. Marš je zaustavljen samo 200 kilometara južno od Moskve nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obećao Prigožinu i „Vagneru“ sigurno utočište u svojoj državi koja graniči s Ukrajinom.
Crna kutija i drugi avion

Viralno, kako se to sada kaže, svet se pita – Prigožin, živ ili mrtav?

„Čuo sam od izvora u „Vagneru“ koji mu je blizak da je to verovatno istina da je mrtav”, rekao je DŽob Lener, istraživački novinar iz SAD-a koji piše knjigu o Prigožinu u kojoj sažima godine istraživanja, nakon što se saznalo za avionsku nesreću.

Crna kutija je pronađena, rade se DNK analize, ali od sada pa na dalje, biće mnogo onih kojima nijedna verzija neće biti i krajnja, bez senke sumnje.

Oni koji sumnjaju u smrt, navode Prigožinovu sklonost prerušavanju – i njegovu priliku da pobegne u Centralnoafričku Republiku, Mali ili druge afričke zemlje gde „Vagner“ pruža „bezbednosne usluge” ali ima i poslove u rudarstvu i trgovini lokalnim prirodnim resursima.

Dan nakon neuspele pobune, krajem juna, ruska policija otkrila je dosta lažnih pasoša sa Prigožinovim fotografijama i imenima drugih ljudi, a fotografije na kojima nosi perike, naočare i bradu pronađene su u njegovoj vili u Sankt Peterburgu i odmah ismejane u internet polemikama.

„Lepo je i lako lažirati vlastitu smrt”, napisala je na Fejsbuku Marija Kučerenko, ukrajinski ekspert za odbranu, autorka detaljnog izveštaja o „Vagneru“.

S njom se ne slažu drugi analitičari koji tvrde da nema šanse da se stvarno lažira Prigožinova smrt u Rusiji, s obzirom na pažljivo ispitivanje zvaničnika i forenzičara koji istražuju nesreću.

„Moglo je doći do glasina o lažnoj smrti da je to učinio u Africi, ali ne u Rusiji, gde će se DNK test brzo obaviti”, rekao je Nikolaj Mitrohin sa nemačkog Univerziteta u Bremenu.

DNK testove pomno će nadzirati Kremlj s obzirom na to da je apostrofiran kao mogući krivac za Prigožinovu smrt, rekao je Mitrohin.

Iza aviona se video pramen dima koji nije podsećao na izduvne gasove, a rep i jedno od krila daleko su se odvojili od trupa, što može da uputi na to da je pad uzrokovala eksplozija, pokazuju fotografije i video zapisi s mesta nesreće.

U drugom amaterskom videu koji prikazuje pad aviona, svedoci tvrde da su čuli dve eksplozije.

Bomba u avionu šefa „Vagnera” mogla je da bude skrivena u hladnjaku, koji je naručen iz SAD, uz zaobilaženje sankcija. Taj eksplozivni deo sa tajmerom, ugrađen je u letelicu neposredno pre kobnog leta, jedna je od šokantnih verzija.

Po potvrđivanju vesti o Prigožinovoj smrti, građani njegovg rodnog Sankt Peterburga odali su mu poštu paljenjem sveća i polaganjem cveća ispred Vagnerovog centra, na kom su bila uključena svetla u obliku krsta.
Bio u avionu, nije bio u avionu...

Spomenimo redom koje se sve verzije smrti pominju:

Prigožin je poginuo u padu aviona. Avion je mogao da se surva usled tehničke neispravnosti, greške pilota ili usled ataka na letelicu. Ili, oboren je greškom ruske PVO, čiji su pripadnici na danonoćnom dežurstvu zbog napada ukrajinskih dronova. Ili, avion je pao usled postavljene bombe pre leta. Ko bi to mogao da u tom slučaju podmetne? Ukrajinski diverzanti i špijuni, pomognuti stranim službama, ali i neko po tražnji iz Kremlja, za „izdaju zbog koje je prozivan...“

Ako Prigožin nije bio u avionu, bez obzira na to što je bio na spisku putnika, onda ta okolnost može da bude sledeća: uvek oprezan, ako je dobio dojavu ili sumnju, Prigožin je odustao od leta, ili iscenirana smrt je smišljena u krugu veoma malog broja ljudi, sa znanjem nekog iz Kremlja ili bez znanja.  Dakle, svi nagađaju, sve je nezvanično, a incident sada pa nadalje pokušavaju razne strane da iskoriste u svoje svrhe. Veruje se i da mu je neko ponudio da "pogine",a ovaj prihvatio, što bi značilo da je već na zasluženom odmoru, drugačijeg izgleda, na Tajlandu ili na Floridi. Ili Kongu, Sibiru, Madagaskaru… Ili?

KOMADOVAO U OSVAJANJU SOLEDARA - Da li je ovo novi šef Vagnera?

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA