Najnovije

VELIKI PREOKRET: Izrael i Hamas sklapaju mir!?

Izrael i Hamas su postigli osnovni sporazum o većini pitanja koja se tiču prekida vatre i oslobađanja preostalih talaca, preneo je izraelski list "Harec" pozivajući se na izvore upoznate sa pregovorima.

Kako se navodi, sporazum će trajati 35 dana, a u tom periodu će biti oslobođeni svi preostali taoci koje je Hamas zarobio tokom napada na jug Izraela 7. oktobra.

Takođe, Izrael će osloboditi palestinske zatvorenike i dozvoliti prolaz veće količine humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Prema navodima "Al DŽazire", razmena zarobljenika će biti sprovedena po formuli "jedan Izraelac za sto Palestinaca", a govori se i o prekidu vatre u trajanju od dva meseca.

Ipak, katarska mreža piše da još uvek ima nerešenih pitanja, podsećajući da je Hamas više puta naglasio da neće prihvatiti nikakav sporazum koji ne uključuje trajni prekid vatre.

U pregovorima učestvuju i Egipat i Katar.

Saudijska Arabija je ranije objavila da neće biti normalizacije odnosa sa Izraelom dok ne dođe do konkretnih razgovora o formiranju palestinske države, što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio.

Izraelska vlada se poslednjih nedelja nalazi pod sve većim pritiskom članova porodica kidnapovanih Izraelaca, koji od nje traže da uradi više na njihovom oslobađanju.

Pročitajte OVDE šta je poručio Peter Stano Beogradu i Prištini 

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA