Najnovije

SPREMA SE BRUTALNA IZDAJA - Kijev će sada platiti za sve i to preskupu cenu

Zapadne vlade pokazuju sve veći nedostatak strpljenja, a samim tim i vojne i ekonomske podrške Kijevu.

Raspoloženje u kom Ukrajina i njeni zapadni saveznici ulaze u 2024. godinu, veoma je drugačije od optimizma i nade s kojim su čekali 2023. godinu, piše za "Telegraf" direktor za odbranu i bezbednost u "Civitasu" Robert Klark, koji dodaje da se Kijevu sada priprema brutalna zapadnjačka izdaja.

UKRAJINSKA ARMIJA NEMA MUNICIJE! Ono što imaju ne vredi ništa, kasetna NATO municija nije efikasna

Navodeći da kontraofanziva nije uspela da Rusima nanese odlučujući udarac, kao i da je ruska ekonomija izdržala sankcije i brzo se militarizovala, Klark ukazuje da se Ukrajina sada suočava sa jednim od najjačih vazdušnih bombardovanja od početka rata, i da njen ujedinjeni front počinje da se ruši dok regrutacija uzima danak.

"Pre samo nekoliko meseci, stoičke ukrajinske branioce Zapad je najavljivao kao branioce liberalnih vrednosti i sloboda koje uživamo. Danas zapadne vlade počinju da signaliziraju nedostatak strpljenja, a sa njim i nedostatak vojne i ekonomske podrške Kijevu. Okrenuti leđa ukrajinskom narodu, tako brzo nakon meseci brutalnih borbi, je nemoralno i strateški nemarno", lamentuje Klark, koji je 15 godina služio u britanskoj vojsci.

Razumljivo je, kako on kaže, da su vlade počele da preispituju svoje nivoe posvećenosti duboko destruktivnom ratu kojem se ne nazire kraj. 

U međuvremenu, zapadne ekonomije i budžeti se i dalje bore da se oporave od pandemije i prošlogodišnjeg energetskog šoka. Globalni lanci snabdevanja su i dalje u pokretu, a kako se Bliski istok rasplamsava, Huti su sve više u stanju da diktiraju uslove trgovine i prolaza u Crvenom moru, zadajući još jedan udarac krhkoj globalnoj ekonomiji.

"A poslovični slon u vojnoj sobi u Ukrajini – republikanska administracija koja se potencijalno vraća u Belu kuću za dvanaest meseci – podiže i avet iznenadnog zaustavljanja američkog finansiranja. Čak se i sadašnja Bajdenova administracija borila sa pobunjenim Kongresom. U međuvremenu, u EU Viktor Orban blokira transfer sredstava", nabraja Klark, ocenjujući da sve to skupa daje "sumornu sliku".

Direktor "Civitasa" se ipak nada da će propasti Putinove ambicije da se zapadna odlučnost slomi pre Rusije i apeluje na Zapad da ne izda Kijev, nego da nastavi da ga podržava

KO ĆE BITI PREMIJER SRBIJE? On im najveću šansu, od SPS ništa

"Ako ostanemo čvrsti, možemo mu uskratiti pobedu – i okončati njegov ubilački režim. Inače, ruska pobeda priziva, završavajući 2024. ne samo smrt ukrajinske nezavisnosti, već i svake nade u evropski suverenitet", ubeđuje Klark zapadne saveznike Ukrajine.

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA