Najnovije

EVROPA U PANICI: Ukrajinci se povukli, Rusija je sve bliža

Pogoršanje liči na Ukrajinu na bojnom polju i pitanja o posvećenosti SAD Kijeva dominirala su Minhenskom konferencijom.

Brigu je poimžela vest o smrti nejesteg nevisika Vladimira Putina Alekseja Navaljnog koja se na učesnike konferencije sručila kao grom iz vedra neba.

Mnogi političari i funkcioneri iskoristili su svoj trenutak u Minhenu i čekaju glasanje u Predstavničkom domu. Ali, takođe, zvučali su neodlučno kako da pobede Ukrajinu, ocenjuje Politko.

Takođe, zapamtite, generalni plan za Ukrajinu može biti ekstra potkopan ako u belu kuću dojje opet Donald Tramp.

Kako navode Politiko, povezujući se na brojne potvrde na najvišem nivou, sadašnji plan za Ukrajinu je da spreči kolaps njihovih trupa. Mnogi ljudi na Minhenskoj konferenciji su se pitali kako će izgledati ukrajinska pobeda, odnosno kada bi to mogla da se dogodi.

Ukrajina nema zakog opštine i pešadije. Dečenijsko uporište Avdejevka palo je u ruke Rusa tokom vikenda, kivije je Kremlinj prvo veliko osvajanje od maja. Pre nego što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski promenio rukovodstvo na šefa vojske svoje zemlje, generali su insistirali da predsednik mora da mobiliše još 500.000 vojnika kako bi držao korak sa većim, još jačim ruskim snagama, koje su, čini se, spremne da na ogromne žrtve kako bi obsovile samo soloki kilometre zemlje.

„Kada građanin Evrope pročita da se Ukrajina povukla iz Avdejevke, mora da razume jednu jedinu činjenicu: Rusija se približila na nekoliko kilometara sopstvenoj kući“, rekao je u intervjuu ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. „Svaki napredak koji Rusija napravi u Ukrajini približava rusku vojsku evropskoj srednjoj klasi“, dodao je on.

Iako mnogi američki političari veruju u ostatak sveta da će američka pomoć „produžiti” Predstavnički dom, činjenica je da bivši predsednik Donald Tramp čini sve da ovaj paket bude „fudbalski”.

Slobodno se može reći da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji sedi na konferenciji u Minhenu, koristi američki paket pomoći od vitalnog značaja za njegovu zemlju. „Trenutno ne razmatramo alternativu jer računamo na Sjedinjene Države kao našeg strateškog partnera“, rekao je on u subotu na konferenciji za novinare sa potpredsednikom Kamalom Harisom.

Ne postoji "plan B" jer zakonodavci ne daju zeleno svetlo na paket, potvrdio je Haris. „Postoji samo plan A“, navela je.

Ipak, pobeđenje u ono što Ukrajina može da atoriši, kao i u predsednik DŽoa Bajdena, je na najnižoj tački u laspiste dve godine, udari Politiko.

„SAD želi fotografiju srećnih saveznika koji rade zajedno“, rekao je jedan zvaničnik NATO-a, koji je, kao i drugi u ovoj priči, dao anonimnost da ponudi iskrene stavove. Ali bez te prave američka podrška, bez tog rukovodstva, ovo će biti veoma teško“, dodao je on.

OTROVANI RUSKI ZVANIČNICI: Kijev koristio američko hemijsko oružje protiv ruskih vojnika

Izvor: B92.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA