Najnovije

Huti napali britanski teretni brod, američki ratni brod i gađali grad Eilat u Izraelu

Huti (Pokret Ansar Alah) iz Jemena preuzeli su odgovornost za lansiranje raketnih napada na britanski teretni brod u Adenskom zalivu.

"Pomorske snage jemenskih oružanih snaga izvele su napad na britanski brod "Islander" u Adenskom zalivu sa nekoliko projektila", rekao je portparol vojske Huti, brigadni general Jahja Sarea u saopštenju.

Rakete su direktno pogodile brod, izazvavši požar na njemu, rekao je portparol, koji je takođe saopštio da je američki razarač u Crvenom moru gađan sa nekoliko dronova.

U istoj izjavi brig. general Sarea je rekao da su Huti takođe ispalili nekoliko balističkih projektila i dronova prema najjužnijem izraelskom gradu Eilatu.

Ranije je Centralna komanda Sjedinjenih Država saopštila da su Huti ispalili dve protivbrodske balističke rakete iz južnog Jemena u Adenski zaliv. Komanda je potvrdila da je brod pod zastavom Palaua u britanskom vlasništvu pogođen, ali je rekla da brod nastavlja putovanje.

Centralna komanda Sjedinjenih Država je takođe objavio da su avioni i ratni brodovi iz operacije “Prosperity Guardian” koju predvode SAD oborili šest samoubilačkih dronova Huti iznad Crvenog mora.

„ Dron kamikazu identifikovala je američka Centralna komanda kao najverovatnije ciljanog na američke i koalicione ratne brodove i da predstavljaju neposrednu pretnju“, navodi se u saopštenju.

Odvojeno, izraelska vojska je saopštila da je njen protivvazdušni sistem “Strela” presreo balističku raketu koju su navodno ispalili Huti (Ansar Alah) iz Jemena preko Crvenog mora. Projektil je bio na putu za Eilat.

Huti, koje podržava Iran, gađali su desetine brodova povezanih sa Izraelom i druge u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru i Adenskom zalivu od 19. novembra kao odgovor na tekući izraelski rat i opsadu pojasa Gaze.

Situacija je eskalirala 22. februara slanjem službenog obaveštenja špediterima i osiguravačima o, kako su rekli, zabrani plovila povezanim sa Izraelom, SAD i Velikom Britanijom da plove u okolnim morima.

Komunikacija, prva za brodarsku industriju u kojoj se navodi zabrana, došla je u obliku dva obaveštenja iz novonazvanog Koordinacionog centra za humanitarne operacije Huta, poslata osiguravajućim kompanijama i kompanijama za transport.

Brodovi koji su u potpunosti ili delimično u vlasništvu izraelskih pojedinaca ili entiteta i plovila pod zastavom Izraela, ili su u vlasništvu američkih ili britanskih pojedinaca ili entiteta, ili plove pod njihovim zastavama, zabranjeni su u Crvenom moru, Adenskom zalivu i Arapskom moru, stajalo je u obaveštenju koje su poslali Huti.

„Centar za humanitarne operacije osnovan je u Sani da koordiniše bezbedan i miran prolaz brodova i plovila koji nemaju veze sa Izraelom“, rekao je visoki zvaničnik Huti za Rojters istog dana.

SAD i Velika Britanija su već izvele desetine napada na područja pod kontrolom Huta u Jemenu. Međutim, grupa je i dalje neustrašiva, što je očigledno u njenim nedavnim napadima.

Ruske trupe napadaju zapadno od Avdejevke, Ukrajinci ubacili tenkove "Abrams" u borbu (MAPA/VIDEO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA