Najnovije

Evropa gori zbog ovog snimka! Lukašenko na mapi pokazao gde planira udar: Zauzećete deo...

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko javno je prokomentarisao mogućnost da Belorusija napadne Suvalki koridor, uski prolaz koji povezuje baltičke države sa Poljskom i ostatkom teritorije NATO-a.

Na video snimku razgovora Lukašenka i komandanta Severozapadne operativne komande Aleksandra Naumeka, Lukašenko pita komandanta o širini koridora Suvalki „o čemu će oni (Litvanci) uvek razgovarati“.

- Oni ne bi trebalo da se ponašaju ovako. Ali sada ćete morati da se suprotstavite baltičkim republikama i zauzećete deo Poljske - kaže Lukašenko nakon što je saznao širinu koridora, koja je 42 kilometra vazdušne linije.

Lukašenko zatim pita vojnog komandanta da li može da zadrži teritoriju sa svojim trupama. Naumenko ga uverava da su sve akcije planirane, pitanja borbene gotovosti se razrađuju, a osoblje se obučava.

Suvalki koridor, kopneni koridor između Belorusije i ruske eksklave Kalinjingrada, smatra se vrlo verovatnim mestom napada u slučaju potencijalnog ruskog rata protiv istočnih članica NATO-a.

U oktobru 2023. godine, Pavel Muravejko, prvi zamenik sekretara beloruskog Saveta bezbednosti, predložio je „probijanje kroz jaz“ ruskoj Kalinjingradskoj oblasti, što je izazvalo negodovanje u Litvaniji.

OTAC NESTALE DANKE NA POLIGRAFU: Inspektori ne dozvoljavaju prilazak naselju

Izvor: Informer.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA