Najnovije

ZAPADNJACI PUCAJU PO ŠAVOVIMA: Šolc napao Borelja - poručio mu da "priča u svoje ime"!

Tokom sastanka lidera Evropske unije u martu, nemački kancelar Olaf Šolc i njegov austrijski kolega Karl Nehamer sukobili su se sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom zbog njegove višemesečne otvorene kritike Izraela, piše „Politiko” pozivajući se na neimenovane zvaničnike koji su prisustvovali sceni.
Čoveče, ne ljuti se!

Čoveče, ne ljuti se!

Uprkos tome, na istom samitu, grupa je demonstrirala jedinstvo – što je retkost – i jednoglasno pozvala na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Kritike lidera bloka na račun najvišeg diplomate su prilično neuobičajene, budući da je Boreljova uloga da predstavlja Evropsku uniju kada su u pitanju spoljna i bezbednosna pitanja. Jedan od zvaničnika je rekao da je svađa bila „direktna” i da se dogodila pred drugim evropskim liderima.

„Ne govorite u ime Nemačke i Austrije o Gazi!”, poručili su, navodno, Šolc i Nehamer Borelju.

Lideri EU ponovo će se sastati ove sedmice kako bi razgovarali o spoljnoj politici bloka, nekoliko dana nakon napada Irana na Izrael.

U međuvremenu, u izraelskoj vojnoj operaciji u Pojasu Gaze od početka oktobra ubijeno je više od 33.000 Palestinaca, kažu palestinski izvori.

Nemačka je ove nedelje demantovala optužbe Nikaragve pred najvišim sudom UN da podržava genocid u Gazi prodajom izraelskog oružja. Nemačka je jedan od najvećih dobavljača oružja u Izraelu.

Mesecima nakon oktobarskog napada, 27 lidera EU su podeljeni o pitanju rata u Pojasu Gaze. Austrija i Nemačka, zajedno sa Mađarskom i Češkom, podržavaju Izrael. Španija – iz koje dolazi Borelj – Irska i Belgija su kritičnije prema Tel Avivu.

Sastanak evropskih lidera u martu bio je prvi put da se EU saglasila da pozove na prekid vatre usred sve glasnijih upozorenja na humanitarnu katastrofu i glad u Gazi, prenosi RT Balkan.

Pročitajte OVDE šta Dugin kaže o mogućim predstojećim događajima na svetskoj političkoj sceni

Izvor: Politika / RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA