Najnovije

PAVIĆ UPOZORAVA: Rezolucija o Srebrenici znači kraj BiH

Eventualno usvajanje sporne rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, značilo kraj BiH jer Srbi neće prihvatiti da žive u zemlji gde bi ih neopravdano etiketirali, izjavio je politikolog Aleksandar Pavić, narodni poslanik i jedan od lidera pokreta "Mi - Snaga iz naroda - dr Branimir Nestorović".
Pavić / Skrinšot

Pavić / Skrinšot

Pavić je u izjavi za Srnu rekao da je, nakon najave sporne rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, važno da postoji jedinstven srpski odgovor i da Republika Srpska ne bude sama, nego da dobije podršku Beograda.

On je ocenio da su rezolucija o Srebrenici u UN i prijem samoproglašenog Kosova u Savet Evrope deo jednog šireg pritiska Zapada da reši srpsko pitanje, odnosno da donese „konačno rešenje”, a to znači trajno otcepljenje Kosova i Metohije od Srbije i ukidanje Republike Srpske.

„Ako prođe ova rezolucija, više ništa neće biti isto. To će biti prelaženje Rubikona. Mislim da će će to biti pečat na ovu dejtonsku BiH, zato što Srbi neće prihvatiti da žive u jednoj zemlji koja hoće da ih obeleži kao genocidne”, istakao je Pavić.

On je podsetio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da bi eventulano usvajanje takve rezolucije značilo samostalnost Republike Srpske i dodao: „Nemoguće je drugačije i bilo šta uraditi, a očekivati da Republika Srpska može da opstane. Znači, jednostavno sad im je rečeno šta su posledice”.

Pavić smatra da su oni koji su ovo pokrenuli znali šta će da budu posledice, te da je ovaj potez sinhronizovan sa napadom na Srbiju preko Saveta Evrope, gde je preporučen prijem samorpoglašenog Kosova.

Upitan kakve su šanse Srbije da na konačnom glasanju sredinom maja spreči nameru Zapada da primi samoproglašeno Kosovo u Savet Evrope, Pavić ističe da će to biti politička odluka onih koji su ovo pokrenuli - da li da idu do kraja ili će sve da služi kao sredstvo pritiska da se iznude neki novi ustupci od Srbije. Možda čak takvi ustupci koji bi, kako kaže, išli u pravcu da Srbija smanji podršku Republici Srpskoj.

„Mi to ne znamo. To su stvari koje se rade iza zatvorenih vrata, ali kako god da bude to je Damoklov mač na nama. Oni će u svakom trenutku moći da tu stvar pokrenu, jer mi više ne možemo da računamo na međunarodno pravo, ni na utvrđena pravila”, kaže Pavić.

Ukazao je da je to čist politički voluntarizam, ali se zna ko stoji iza toga, a to su Amerika, Nemačka, Velika Britanija Francuska i oni će samo da procene da li je to taj trenutak kad će to da uradi ili ne.„Ali, ne treba da se zavaravamo da čak i ako se to ne desi sada, da će da se smanji pritisak na nas”, istakao je Pavić.

Pogotovo zato što će, smatra on, pre majske sednice Komiteta ministara Saveta Evrope kada će konačno odlučivati o prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope, fokus biti na Republici Srpskoj, jer će pre Saveta Evrope biti glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, prenosi Tanjug. 

Pročitajte OVDE kako će “poglavlje 35” prekinuti EU integracije Srbije

Izvor: Pravda / SRNA / Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA