Najnovije

Istekao prelazni rok za početak primene odluke o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji

Od danas biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra, najavili su iz Prištine.

Istekao je prelazni period koji je takozvana centralna banka u Prištini odredila za početak primene uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu i Metohiji.

U Prištini su najavili da će od danas biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra, prenosi RTK.

U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

Komercijalne banke koje posluju na KiM dobile su instrukcije da otvore nove filijale na severu.

Kako je saopštila tzv. CBK, posle 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde u pokrajini moraju da se obavljaju u evrima.

"Druge valute osim evra, mogu da se koriste kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti", navodi se u uredbi.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upitan pre nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da je tzv. CBK ta koja odlučuje o takvim pitanjima, a ne izvršna vlast.

Uredba tzv. CBK o zabrani upotrebe dinara u gotovinskim transakcijama na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.Iz vlade u Prištini tada su pozvali centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima.

U Briselu će sledeće nedelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, glavna tema ponovo biti jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

PONOVO UDAR NA CIVILE! Ukrajinci gađali zgradu u Belgorodu, ima poginulih (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA