Najnovije

MILANOVIĆ BI DA IH PAMTE KAO PARTIZANE: A ne kao "ustašiju" i najmonstruoznije Hitlerove sluge!

Hrvatski predsednik Zoran Milanović oglasio se povodom izjave predsednika Republike Srpske u Donjoj Gradini na obeležavanju Dana sećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac, "da je vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarisali sa zločinima ustaškog režima", porukom da "ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba".
Milanović

Milanović

Kako je saopšteno iz Kabineta Milanovića, hrvatski predsednik smatra "neprihvatljivim i nadasve neistinitim tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika u Donjoj Gradini".

Tvrde da je Dodik na jučerašnjem obeležavanju osim, kako navode, "ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu", rekao i nešto što "apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod".

"Ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH. Hrvatski narod je iz Drugog svetskog rata izašao na pravoj strani istorije, na pobedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje istorije, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo falsifikovanje istine", navodi se u saopštenju Milanovićeve kancelarije.

Osim što su Dodikove tvrdnje neistine, navodi se u saopštenju, one predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivice hrvatskom narodu.

"Kao čovek koji se ponosio svojim antifašističkim korenima, Milorad Dodik dobro zna da su Hrvati među prvima u Evropi formirali antifašistički partizanski odred te da su se hrvatski antifašisti borili ne samo za oslobođenje od nemačke i italijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim sprovodio", stoji u saopštenju.

Činjenica da je, navode, prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostavljanja NDH i što je najvećim delom sastavljen od Hrvata, jasno govori da Hrvati nisu prihvatili ustaški režim.

"Tok Drugog svetskog rata pokazao je da su Hrvati dali veliki doprinos antifašističkoj borbi ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH", poručuju iz Milanovićeve kancelarije i ističu da je "partizanska vojska u Hrvatskoj bila narodna vojska u kojoj su uz Hrvate učestvovali i Srbi i svi drugi koji su u fašizmu prepoznali zajedničkog protivnika".

Ne samo da hrvatski narod u ogromnoj većini nije prihvatao ustaški režim nego mu se, navode, kada je to bilo najvažnije, i aktivno suprodstavio učešćem u antifašističkoj borbi za šta je podneo ogromne žrtve.

"O istoriji se mora govoriti argumentima, o istoriji se može i treba polemisati, ali s puno više razuma nego što to sada čini Milorad Dodik. Hrvatska nema čega da se stidi,upravo suprotno, ponosi se, jer je učestvovanjem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobednički put", navodi se u saopštenju iz Kabineta Milanovića.

Pročitajte OVDE šta je Vulin poručio Grcima

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA