Najnovije

Čim su Rusi krenuli ka Harkovu, Zelenski poslao ljude u Vašington i tražio jedno! Ako mu Amerikanci ovo dozvole...

Ukrajina traži od Sjedinjenih Država da ukinu zabranu upotrebe američkog oružja za napade na rusku teritoriju. Vašington odbija i kaže da je oružje samo za odbranu. Vladimir Zelenski ovu zabranu naziva najvećom prednošću Moskve.

Ukrajina je zatražila od  Sjedinjenih Država da ukinu ograničenja za upotrebu američkog oružja protiv vojnih ciljeva u Rusiji, rekli su za Volstrit džurnal američki zvaničnici i vojno osoblje.
Pored toga, Kijev traži od Pentagona da podeli obaveštajne podatke i pomogne u identifikaciji ciljeva u Rusiji koje ukrajinske oružane snage mogu da pogode sopstvenim oružjem.

Ovaj zahtev se pojavio prošle nedelje, u pozadini uspeha Oružanih snaga Rusije u oblasti Harkov, gde ruska vojska sprovodi ofanzivu.

- Tražili su pomoć da napadnu Rusiju - objasnio je general američkog vazduhoplovstva C.K. Brovn Jr. novinarima koji su leteli sa njim u Evropu.
- To nije bio poseban sistem naoružanja, već dodatna pomoć u napadu na Ruse - pojasnio je.

Grupa ukrajinskih zvaničnika otputovala je u Vašington ranije ove nedelje da ubedi administraciju DŽoa Bajdena da ukine zabranu, izvestio je Politiko.

Kako se navodi u članku, ukrajinske oružane snage žele da udare američkim oružjem na vojna skladišta u Rusiji kako bi potisnule napredovanje ruske vojske u oblasti Harkov. Prema Politiku, u ukrajinski zvaničnici rekli su da je zabrana Vašingtona ta koja sputava Kijev da napadne Rusiju na njenoj teritoriji.

Amerika protiv
Bela kuća, dakle, nastavlja da se protivi ukrajinskoj upotrebi američkog oružja za udar na rusku teritoriju. Savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Kirbi ponovio je ovo u petak :

- Ne ohrabrujemo Ukrajinu da koristi prebačeno američko oružje za napad na Rusiju. I nismo Ukrajini dali sankciju za takvu upotrebu. Ovo je naš stav i on se nije promenio.

Predstavnici Stejt departmenta i Pentagona takođe su potvrdili da američka administracija nije promenila stav da Kijev ne bi trebalo da koristi američko oružje za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji.

Vladimir Zelenski se u intervjuu za AFP požalio na zabranu SAD da koriste američko oružje za napad na Rusiju . Rusija, prema njegovim rečima, može da napadne teritoriju Ukrajine "bilo kojim oružjem":

- Ovo je najveća prednost koju Rusija ima. (Zbog zabrane) ne možemo da koristimo zapadno oružje da uradimo bilo šta sa njihovim sistemima koji se nalaze na ruskoj teritoriji.

Vladimir Zelenski smatra da se Zapad plaši situacije koja se razvila oko rusko-ukrajinskog sukoba.

- Mi smo u apsurdnoj situaciji u kojoj se Zapad plaši da će Rusija izgubiti rat. I ne želi da Ukrajina izgubi - rekao je Zelenski.

TAČKA KLJUČANJA U KIJEVU TEK KREĆE! Narod ustao na Zelenskog, kolona duga, samo 180 km od Odese

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA