Najnovije

ĐINPINGOVA POSETA TRESE EVROPU: Makron se sastaje sa Šolcom da vide "šta će sa Kinom"

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu na večeri tokom koje će razgovarati o politici Evropske unije prema Kini.
Makron i Šolc

Makron i Šolc

Tajni sastanak dvojice "teškaša" EU dolazi samo nekoliko dana uoči posete kineskog predsednika Sija Đinpinga Evropi. Samit, piše "Politiko", je poluprivatni događaj: Šolc i njegova supruga Brita Ernst iskoristili su kratki odmor u Parizu da se nađu na večeri sa Makronom i njegovom suprugom Brižit.

Nijedan savetnik neće učestvovati, tvrde tri osobe koje znaju za večeru.

Šolc i Makron su se više puta sukobljavali poslednjih godina, poslednji put u februaru kada je francuski predsednik otvorio vrata potencijalnom slanju NATO trupa u Ukrajinu, što je kancelar oštro osudio.

Ključna tema razgovora biće poseta Sija, koji u nedelju stiže u Francusku pre odlaska u Srbiju i Mađarsku. Večera će biti prilika da Šolc obavesti Makrona o svom sastanku sa Sijem u Pekingu prošlog meseca. Šolc i Makron se takođe ne slažu oko potencijalnog nametanja EU carina na subvencionisana kineska električna vozila.

Prema rečima Noa Barkina iz nemačkog Maršalovog fonda, Makron će pokušati da ubedi kancelara da mu se pridruži na sastanku sa Sijem sledeće nedelje, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Druga verovatna tema večere biće politika EU, posebno odbrana i njeno finansiranje. Makron se snažno zalaže za takozvane odbrambene obveznice, koje bi uključivale zajedničko evropsko izdavanje duga za finansiranje vojnih investicija.

Šolc je do sada odbacio tu ideju.

Pročitajte OVDE o sve izvesnijem prekidu EU integracija Srbije

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA