Најновије

На Криму неће бити постављено атомско оружје?!

МОСКВА- На кримском полуострву неће бити атомског оружја, изјавио је генерал-пуковник Сергеј Каракајев, командант руских ракетних јединица стратешког значаја. Тако су демантована нагађања настала после изјаве руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, који је пре неколико дана рекао да „не искључује могућност да Русија своје атомско оружје постави и на Криму“. Наиме, на питање Интерфакса може ли се кримско полуострво разматрати као место где би могло да се размести атомско оружје, Сергеј Лавров је одговорио да је Крим сада део Русије, Русија има такво оружје, па се не искључује и таква могућност.
Војна фотографија из 1945. (фото: Аtomicarchive.com)

Војна фотографија из 1945. (фото: Аtomicarchive.com)

Изјаву Лаврова су одмах пренеле многе агенције, иако је он говорио само о могућностима а не и о намери. - Термин „безатомска зона“ никада се није примењивао за Крим, јер тај термин карактерише одређени међународни правни договор - појаснио је Лавров. - Постоје такве „безатомске зоне“ у Латинској Америци, Централној Азији, Југоисточној Азији. Због тога на основу међународног права, Русија има право да располаже својим атомским арсеналом у складу са својим интересима. Само два дана касније, генерал Каракајев је рекао да уопште није у плану да се на Крим пребаце ракете са атомским бојевим главама. - Не постоји потреба да се на Крим пребацује атомско оружје. Домет савремених балистичких ракета даје могућност да се и без приближавања границама Русије униште циљеви на било којој тачки Земље - изјавио је генерал Каракајев. Он је додао да се такви атомски комплекси налазе у дубини Русије, јер су тамо најбоље заштићени од евентуалног напада противника.
Прочитајте још:Путин: Не планирамо милитаризацију АрктикаИзраел синоћ бомбардовао појас Газе
Руске ракетне јединице планирају да у 2015. години имају 14 гађања ракетама стратешке намене. Ове године су ракетне јединице стратешке намене Русије имала осам наставно-бојевих гађања ракетама. Испробавале су се нове ракете, као и оне старе којима је продужен рок трајања. Што се тиче заштите Крима, Русија тамо има тридесетак хиљада војника и Црноморску флоту, и у садашњим условима украјинска армија јој не представља никакву опасност. Од „страшног оружја“ руска армија би могла да пребаци на Крим многохваљени ракетни оперативно-тактички комплекс „Искандер“ који по НАТО класификацији зову СС-26. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА