Najnovije

Na Krimu neće biti postavljeno atomsko oružje?!

MOSKVA- Na krimskom poluostrvu neće biti atomskog oružja, izjavio je general-pukovnik Sergej Karakajev, komandant ruskih raketnih jedinica strateškog značaja. Tako su demantovana nagađanja nastala posle izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je pre nekoliko dana rekao da „ne isključuje mogućnost da Rusija svoje atomsko oružje postavi i na Krimu“. Naime, na pitanje Interfaksa može li se krimsko poluostrvo razmatrati kao mesto gde bi moglo da se razmesti atomsko oružje, Sergej Lavrov je odgovorio da je Krim sada deo Rusije, Rusija ima takvo oružje, pa se ne isključuje i takva mogućnost.
Vojna fotografija iz 1945. (foto: Atomicarchive.com)

Vojna fotografija iz 1945. (foto: Atomicarchive.com)

Izjavu Lavrova su odmah prenele mnoge agencije, iako je on govorio samo o mogućnostima a ne i o nameri. - Termin „bezatomska zona“ nikada se nije primenjivao za Krim, jer taj termin karakteriše određeni međunarodni pravni dogovor - pojasnio je Lavrov. - Postoje takve „bezatomske zone“ u Latinskoj Americi, Centralnoj Aziji, Jugoistočnoj Aziji. Zbog toga na osnovu međunarodnog prava, Rusija ima pravo da raspolaže svojim atomskim arsenalom u skladu sa svojim interesima. Samo dva dana kasnije, general Karakajev je rekao da uopšte nije u planu da se na Krim prebace rakete sa atomskim bojevim glavama. - Ne postoji potreba da se na Krim prebacuje atomsko oružje. Domet savremenih balističkih raketa daje mogućnost da se i bez približavanja granicama Rusije unište ciljevi na bilo kojoj tački Zemlje - izjavio je general Karakajev. On je dodao da se takvi atomski kompleksi nalaze u dubini Rusije, jer su tamo najbolje zaštićeni od eventualnog napada protivnika.
Pročitajte još:Putin: Ne planiramo militarizaciju ArktikaIzrael sinoć bombardovao pojas Gaze
Ruske raketne jedinice planiraju da u 2015. godini imaju 14 gađanja raketama strateške namene. Ove godine su raketne jedinice strateške namene Rusije imala osam nastavno-bojevih gađanja raketama. Isprobavale su se nove rakete, kao i one stare kojima je produžen rok trajanja. Što se tiče zaštite Krima, Rusija tamo ima tridesetak hiljada vojnika i Crnomorsku flotu, i u sadašnjim uslovima ukrajinska armija joj ne predstavlja nikakvu opasnost. Od „strašnog oružja“ ruska armija bi mogla da prebaci na Krim mnogohvaljeni raketni operativno-taktički kompleks „Iskander“ koji po NATO klasifikaciji zovu SS-26. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA