Најновије

Скоро половина грађана Србије има само основну школу!

БEOГРAД - Помоћник министра просвете Љубиша Aнтониjевић изjавио jе данас да у Србиjи 40 одсто грађана нема завршену средњу школу, односно никакву радну квалификациjу.
Само основна школа код 40 одсто популације (Илустрација Јутјуб)

Само основна школа код 40 одсто популације (Илустрација Јутјуб)

Aнтониjевић jе гостуjући на РTС-у нагласио да jе у нашоj земљи 17 одсто становништва неписмено и 23 одсто са завршеном основном школом, што значи да 40 одсто грађана нема радну квалификациjу. Помоћник министра jе указао да jе Влада Србиjе прошле године усвоjила нови зуакон о образовању одраслих, коjи jе ступио на снагу од 1. jануара ове године. Закон предвиђа да основно образовање за одрасле траjе три године- за годину дана савлада се циклус од првог до четвртог разреда, другу годину пети и шести разред, а трећу седми и осми разред. - Tренд jе свуда у свету, па и код нас, да писменост мора да се подигне. Jедан од основних услова за запошљавање jе наjмање завршена основна школа, наглашава Aнтониjевић. Oн каже да у Србиjи има 13 школа за основно образовање одраслих, а да jе проjекат "Друга шанса" предвидео наставу за одрасле у 70 редовних школа.
Прочитајте још:Медијски закони од данас на сназиИскопавања открила археолошко благо у Прибоjскоj бањи
Школовање за одрасле jе бесплатно, подсетио jе он и додао да неки од полазника када заврше основну школу наставе школовање и заврше средњу и занат. Говорећи о опремање школа у поплављеним подручjима Aнтониjевић jе рекао да ће све основне школе и вртићи бити спремни 1. септембра и да ће jедна или две средње школе бити измештене, али да ће и оне од jесени почети са радом.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА