Najnovije

Skoro polovina građana Srbije ima samo osnovnu školu!

BEOGRAD - Pomoćnik ministra prosvete LJubiša Antonijević izjavio je danas da u Srbiji 40 odsto građana nema završenu srednju školu, odnosno nikakvu radnu kvalifikaciju.
Samo osnovna škola kod 40 odsto populacije (Ilustracija Jutjub)

Samo osnovna škola kod 40 odsto populacije (Ilustracija Jutjub)

Antonijević je gostujući na RTS-u naglasio da je u našoj zemlji 17 odsto stanovništva nepismeno i 23 odsto sa završenom osnovnom školom, što znači da 40 odsto građana nema radnu kvalifikaciju. Pomoćnik ministra je ukazao da je Vlada Srbije prošle godine usvojila novi zuakon o obrazovanju odraslih, koji je stupio na snagu od 1. januara ove godine. Zakon predviđa da osnovno obrazovanje za odrasle traje tri godine- za godinu dana savlada se ciklus od prvog do četvrtog razreda, drugu godinu peti i šesti razred, a treću sedmi i osmi razred. - Trend je svuda u svetu, pa i kod nas, da pismenost mora da se podigne. Jedan od osnovnih uslova za zapošljavanje je najmanje završena osnovna škola, naglašava Antonijević. On kaže da u Srbiji ima 13 škola za osnovno obrazovanje odraslih, a da je projekat "Druga šansa" predvideo nastavu za odrasle u 70 redovnih škola.
Pročitajte još:Medijski zakoni od danas na snaziIskopavanja otkrila arheološko blago u Pribojskoj banji
Školovanje za odrasle je besplatno, podsetio je on i dodao da neki od polaznika kada završe osnovnu školu nastave školovanje i završe srednju i zanat. Govoreći o opremanje škola u poplavljenim područjima Antonijević je rekao da će sve osnovne škole i vrtići biti spremni 1. septembra i da će jedna ili dve srednje škole biti izmeštene, ali da će i one od jeseni početi sa radom.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA