Најновије

(УЖИВО) ПУТИН: Турски врх је лизнуо Американцима једно место, не знам да ли је то добро

Велика традиционална конференција за новинаре, коју Владимир Путин већ 11. пут држи у децембру почела је у Центру за међународну трговину у Москви.
Путин (Фото: kremlin.ru)

Путин (Фото: kremlin.ru)

Овогодишња конференција потукла је један рекорд и пре него што је почела: чак 1.392 новинара налази се у сали и има право да постави питање. Пратите конференцију за новинаре уживо овде: www.youtube.com/watch Председник Русије је на почетку конференције за штампу скинуо ручни сат, оставио га поред себе, рекао да неће гледати на време и предложио новинарима да "одмах пређу на ствар".

О Турској

На низ питања новинара о томе шта ће се догодити с руско-турским односима, да ли прекинути све добре односе с турским народом, Путин је поновио да је рушење руског војног авиона био непријатељски акт Турске. "Наши људи су погинули", озбиљно је рекао и додао да је Турска покушала да се сакрије иза НАТО. "Ако је неко из турског руководства решио да лизне Американцима у једно место, ја не знам да ли је то добра одлука или не", казао је Путин додајући да Анкара предлаже идеје које немају везе с међународним правом. "Шта су мислили, да ћемо побећи оданде? Русија није таква земља. Сада тамо стоји С-400. Ако је раније турска авијација нарушавла ваздушни простор, нека сад полети", додао је. "У Турској се дешава пузећа исламизација, од које би се (отац модерне турске државе Кемал) Ататурк вероватно преврнуо у гробу. Турска није постигла своје циљеве, али је заоштрила ситуацију", оценио је Путин додајући да је на међудржавном нивоу сарадња с Анкаром готово немогућа, али да ће на хуманитарном плану бити настављена. "Са актуелним руководством Турске скоро је немогуће договарати се", додао је.

О Сирији

"Подржавамо иницијативу САД о припреми резолуције о Сирији у Савету безбедности УН", одговорио је на низ питања о Сирији. Откривајући новинарима о чему је прекјуче разговарао с америчким државним секретаром Џоном Керијем, Путин је рекао: "Ми се никада нећемо сложити о томе како коју страну треба називати, ко где треба да буде лидер. О томе сам разговарао са Џоном Керијем. Наш став се не мења, само сиријски народ треба да одлучи ко њиме треба да руководи", одговорио је. "Вршићемо ваздушне ударе и подржавати офанзивна дејства сиријске армије док год сиријска армија те операције спроводи. Не знам да ли нам је потребна база у Сирији, ако буде потребно тамо неког да пребацимо, пребациц́емо“, казао је и додао да руска авијација може да се повуче из Сирије за два дана. "Нисам сигуран да је Русији потребна стална база у Сирији", каже он и додаје: "Нећемо бити већи Сиријци од самих Сиријаца."

О Украјини

Владимир Путин каже да Русија не намерава да уводи неке санкције против Украјине, али је категоричан у томе да ће бити укинута зона слободне трговине с том земљом, мада су лидери ЕУ "молили да не лишавамо Украјину преференција у трговини". "Закон о престанку важења Споразума о зони слободне трговине између Русије и Украјине разматраће Државна дума 22. децембра", прецизирао је он и подсетио да је Москва желела да сачува економске односе с Украјином. "Нисмо заинтересовани за заоштравање сукоба у Украјини, напротив; заинтересовани смо да тај сукоб буде разрешен што пре. Ми желимо да Мински споразуми буду спроведени, али погледајте шта у њима пише. Украјину интересује да манипулише с реализацијом одредаба Минских споразума", одговорио је председник Русије на новинарско питање и додао да је Москва за поштен дијалог за решење кризе у Донбасу, али да и Кијев треба да уради свој део посла. Владимир Путин је на питање украјинског новинара о наводном присуству руске војске на истоку Украјине демантовао такве гласине. "У Украјини нема регуларних јединица Руске Федерације. Никада нисмо говорили да у Украјини нема људи који решавају војна питања, али то не значи да се тамо налазе регуларне јединице Русије. Морате да направите разлику између те две ствари", казао је он. Путин је конференцију почео анегдотом, одговарајући новинару Комсомољскаје правде, који је имао част први да постави питање, на питање о низу проблема у руској привреди. "Врхунац кризе је прошао", рекао је председник Русије и додао да се спољни дуг Руске Федерације спустио за 13 одсто. Такође је казао да не искључује кориговање буџета за 2016. годину, а осврнуо се и на пад цене нафте као отежавајуће околности. "Полазили смо од цене од 50 долара за барел а она је пала на 36", рекао је. Русија наставља одговорну политику у области државних финансија, а инвеститори показују интерес за рад у Русији, навео је он. "Ја подржавам политику Централне банке по питању макроекономске стабилности кад је реч о рефинансирању", навео је Путин.

О руској елити

На питање изнервиране новинарке о понашању бахате деце руске елите, посебно о сину бизнисмена Аркадија Ротенберга, Путин је одговорио дипломатски. "То су ствари другог карактера. Све што се тиче понашања нечије деце. Ротенбергов отац не ради у државним органима. Може бити да се негде провукао?" и дода да је добро пратити инциденте такве врсте. "Добро је да обраћате пажњу на то. То је важан пример, али важно је да се утврди да ли нечија деца крше закон или не", рекао је. Акредитовани новинари данима су смишљали како да привуку пажњу руском председнику како би му поставили питање, па су неки високо држали транспаренте, други су обукли упадљиву одећу, трећи махали плишаним играчкама и слично. Видеће се да ли ће Путин оборити рекорд из 2008, када је 4 сата и 40 минута одговарао на чак 106 новинарских питања. Прошле године конференција је трајала 3 сата и 10 минута, током којих је одговорио на 53 питања. Акредитовани новинари већ данима смишљају како да привуку пажњу руском председнику како би му поставили питање, па неи носе транспаренте, други упадљиву одећу, трећи плишане играчке и слично.
Прочитајте још:РУСКА ВОЈСКА НИШТА НЕ КРИЈЕ: Ево шта све имамо и шта све можемо са нашим оружјем (ФОТО/ВИДЕО)НАПАД НА ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ: Западни медиjи користе руске снимке да прикажу успехе СAДНАША БРАЋА РУСИ: Уз све своје муке у Доњецку говоре о српским жртвама на Космету (ФОТО)
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА