Најновије

КАРТЕР: САД морају модернизовати нуклеарни арсенал због Русије и С.Кореје

Пентагон је објавио да не сматра претерано вероватним велики нуклеарни рат, али да Русија и Северна Кореја могу поћи на „примену мањег нуклеарног арсенала”.

Картер (Фото: Синхуа)

Ово је ноћас – у наступу у авио-бази „Мајнот” у Северној Дакоти – изговорио министар одбране САД Ештон Картер.
Притом је оценио: „Отрежњујућа је чињеница да сада није највероватнија масовна размена нуклеарних удара по класичном сценарију хладног рата, већ пре мањи по размерама, али свједно ужасни и без преседана, напад нуклеарним оружјем. Ако буду неразумне, на то могу поћи, на пример, Русија и Северна Кореја – да би присилиле противника, који располаже већим класичним арсеналом, да устукне или да напусти савезника у периоду кризе”.
У наставку је рекао: „Ми не можемо да дозволимо да се то догоди. Зато у оба региона радимо са својим савезницима и разрађујемо нове мотоде јачања нуклеарног обуздавања и стратешке стабилности”.
Картер је признао да је у „целом атлантском региону” у току преиспитивање „метода НАТО у домену нуклеарног наоружања” и да је циљ – „боља интегрисаност нуклеарног и обичног наоружања у функцији обуздавања”.
Нагласио је да се све то ради наводно зато да се Русији дала прилика да сматра да ће извући корист из примене нуклеарног оружја у конфликту са НАТО.
Додао је: „Очито је да ми не тежимо таквом конфликту, већ – напротив – да га предупредимо”.
О Русији је још рекао: „Русија је одавно нуклеарна сила, али њена недавна ратоборност и производња нових система нуклеарног оружја изазивају озбиљно питање да ли су њени лидери привржени очувању стабилности у стратешкој сфери и непримењивању нуклеарног оружја и да ли се са великим опрезом, као у време хладног рата, односе ка показивању нуклеарног арсенала?”
Картер је на крају наступа подвукао: Сједињене Државе морају повећавати расходе на модернзацију свог нуклеарног оружја и ракета које ће га носити.
Како ли би ово образложио да није покушао да Русију изведе на оптуженичку клупу.
Јер, Северна Кореја у  улози страшила – била би мало.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА