Најновије

НОЖ У ЛЕЂА ПУТИНУ: Русија је крива, тврди бивши велики савезник

Локалне власти у Нагорно-Карабаху спремају се да уз посредовање руских мировних снага евакуишу део локалног становништва у Јерменију. Истовремено, јерменски премијер Никол Пашињан је најавио спремност да прихвати све Јермене из Карабаха.

 У јучерашњем обраћању нацији Пашињан, чије полицијске снаге у Јеревану оштро разбијају демонстрације против предаје Арцаха, како Јермени зову део који се отцепио од Азербејџана –рекао је да се Јермени и даље суочавају са опасношћу етничког чишћења. „Хуманитарна помоћ је последњих дана стигла у Нагорно-Карабах, али то не мења ситуацију. Наша влада ће с љубављу дочекати браћу и сестре из Нагорно-Карабаха”, рекао је Пашињан.

Он иначе оптужује Русију да није заштитила Јермене у Нагорно-Карабаху. Јерменски премијер је оценио да су безбедносни савези у којима је учествовала Јерменија као чланица били неефикасни. Јерменија је чланица ОДГБ-а и очекивала је да Русија интервенише у рату 2020, међутим није постојао законски оквир за то јер се рат водио на територији Азербејџана, чији територијални интегритет признају све државе света. У мају ове године и октобру прошле сам Пашињан је рекао да Јерменија признаје да je Арцах у саставу Азербејџана, под условом да гарантује безбедност карабашким Јерменима.

ШИПТАРСКИ ТЕРОРИСТИ УПАЛИ У ПОШТУ У БАЊСКОЈ: Опрема украдена

Упркос чињеници да је Баку изјавио да је спреман да спроведе програм „интеграције” јерменског становништва Карабаха, након што је потписан споразум о прекиду ватре, међу Јерменима постоји широко неповерење у обећања азербејџанских власти. Од касних осамдесетих прошлог века, Јермени и Азербејџанци нису имали искуство мирног суживота на истој територији.

Саветник председника Нагорно-Карабаха Давид Бабајан је јуче ракaо Ројтерсу да ће око 120.000 Јермена отићи у Јерменију јер не желе да живе у саставу Азербејџана плашећи се етничког чишћења.

Званични Јереван је позвао на хитно распоређивање мисије УН за праћење људских права и безбедности у Нагорно-Карабаху. Азербејџан је у среду прогласио примирје након што је приморао јерменске снаге да прихвате потпуно успостављање азербејџанске контроле у Нагорно-Карабаху. Власти Азербејџана су обећале да ће заштитити права Јермена, али и поручиле да су они слободни да оду из Нагорно-Карабаха уколико то желе. Јермени у Нагорно-Карабаху кажу да се плаше прогона ако остану.

МАКРОН КАПИТУЛИРАО ПРЕД ХУНТОМ: Француска војска се повлачи

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА