Najnovije

NOŽ U LEĐA PUTINU: Rusija je kriva, tvrdi bivši veliki saveznik

Lokalne vlasti u Nagorno-Karabahu spremaju se da uz posredovanje ruskih mirovnih snaga evakuišu deo lokalnog stanovništva u Jermeniju. Istovremeno, jermenski premijer Nikol Pašinjan je najavio spremnost da prihvati sve Jermene iz Karabaha.

 U jučerašnjem obraćanju naciji Pašinjan, čije policijske snage u Jerevanu oštro razbijaju demonstracije protiv predaje Arcaha, kako Jermeni zovu deo koji se otcepio od Azerbejdžana –rekao je da se Jermeni i dalje suočavaju sa opasnošću etničkog čišćenja. „Humanitarna pomoć je poslednjih dana stigla u Nagorno-Karabah, ali to ne menja situaciju. Naša vlada će s ljubavlju dočekati braću i sestre iz Nagorno-Karabaha”, rekao je Pašinjan.

On inače optužuje Rusiju da nije zaštitila Jermene u Nagorno-Karabahu. Jermenski premijer je ocenio da su bezbednosni savezi u kojima je učestvovala Jermenija kao članica bili neefikasni. Jermenija je članica ODGB-a i očekivala je da Rusija interveniše u ratu 2020, međutim nije postojao zakonski okvir za to jer se rat vodio na teritoriji Azerbejdžana, čiji teritorijalni integritet priznaju sve države sveta. U maju ove godine i oktobru prošle sam Pašinjan je rekao da Jermenija priznaje da je Arcah u sastavu Azerbejdžana, pod uslovom da garantuje bezbednost karabaškim Jermenima.

ŠIPTARSKI TERORISTI UPALI U POŠTU U BANJSKOJ: Oprema ukradena

Uprkos činjenici da je Baku izjavio da je spreman da sprovede program „integracije” jermenskog stanovništva Karabaha, nakon što je potpisan sporazum o prekidu vatre, među Jermenima postoji široko nepoverenje u obećanja azerbejdžanskih vlasti. Od kasnih osamdesetih prošlog veka, Jermeni i Azerbejdžanci nisu imali iskustvo mirnog suživota na istoj teritoriji.

Savetnik predsednika Nagorno-Karabaha David Babajan je juče rakao Rojtersu da će oko 120.000 Jermena otići u Jermeniju jer ne žele da žive u sastavu Azerbejdžana plašeći se etničkog čišćenja.

Zvanični Jerevan je pozvao na hitno raspoređivanje misije UN za praćenje ljudskih prava i bezbednosti u Nagorno-Karabahu. Azerbejdžan je u sredu proglasio primirje nakon što je primorao jermenske snage da prihvate potpuno uspostavljanje azerbejdžanske kontrole u Nagorno-Karabahu. Vlasti Azerbejdžana su obećale da će zaštititi prava Jermena, ali i poručile da su oni slobodni da odu iz Nagorno-Karabaha ukoliko to žele. Jermeni u Nagorno-Karabahu kažu da se plaše progona ako ostanu.

MAKRON KAPITULIRAO PRED HUNTOM: Francuska vojska se povlači

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA