Најновије

Да ли знате шта је "Спремни за 55" пакет закона Европске уније? Односи се на аутомобиле и многим Србима се неће свидети

Европски парламент је дао коначно одобрење за обавезну примену нулте стопе емисије за нове аутомобиле и комбије од 2035. године. То значи да се за 12 година више нец́е продавати нови аутомобили на бензин и дизел

Европски парламент је дао коначно одобрење за обавезну примену нулте стопе емисије за нове аутомобиле и комбије од 2035. године.

Ова одлука ЕУ значи да се за 12 година више нец́е продавати нови аутомобили на бензин и дизел.

Парижани са великим колима плаћаће три пута скупљи паркинг

Нови стандарди емисије угљен-диоксида за аутомобиле и комбије део су законодавног пакета "Спремни за 55", а одлука је подржана са 340 гласова за, док је 279 било против и 21 уздржан.

Уредбу су подржали представници социјалдемократа, зелених и либерала у Европском парламенту.

- Ова уредба подстиче производњу возила са нултом и ниском емисијом. Ти циљеви пружају јасноћу аутомобилској индустрији и подстичу произвођаче аутомобила на иновације и улагања. Потрошачима ц́е бити приступачније да купују и користе возила са нултом емисијом, а брже ће се развијати и тржиште половних возила. На тај начин ће одрживи транспорт постати доступан свима - рекао је известилац клуба либерала Јан Хуитема.


То значи да за 12 година више неће моћи да се продају нови аутомобили са дизел и бензинским моторима, већ само нова возила без штетних емисија. Прелазни циљеви за смањење штетних емисија за 2030. су 55 одсто за аутомобиле и 50 одсто за лака комерцијална возила.

У пракси то значи да нови аутомобили и комбији на тржишту више неће смети да емитују угљен-диоксид, али аутомобили са моторима са унутрашњим сагоревањем неће нестати са путева.

И после 2035. грађани ће и даље моћи да возе своје постојеће аутомобиле са моторима са унутрашњим сагоревањем, па чак и да купују половне аутомобиле на бензин и дизел.

Након коначног гласања на пленарној седници Европског парламента, текст још треба да формално одобри Савет пре објављивања у Службеном листу ЕУ.

Да ли знате да постоји "златни сат" за одлазак на спавање?...

Извор: Правда.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА