Najnovije

Da li znate šta je "Spremni za 55" paket zakona Evropske unije? Odnosi se na automobile i mnogim Srbima se neće svideti

Evropski parlament je dao konačno odobrenje za obaveznu primenu nulte stope emisije za nove automobile i kombije od 2035. godine. To znači da se za 12 godina više neće prodavati novi automobili na benzin i dizel

Evropski parlament je dao konačno odobrenje za obaveznu primenu nulte stope emisije za nove automobile i kombije od 2035. godine.

Ova odluka EU znači da se za 12 godina više neće prodavati novi automobili na benzin i dizel.

Parižani sa velikim kolima plaćaće tri puta skuplji parking

Novi standardi emisije ugljen-dioksida za automobile i kombije deo su zakonodavnog paketa "Spremni za 55", a odluka je podržana sa 340 glasova za, dok je 279 bilo protiv i 21 uzdržan.

Uredbu su podržali predstavnici socijaldemokrata, zelenih i liberala u Evropskom parlamentu.

- Ova uredba podstiče proizvodnju vozila sa nultom i niskom emisijom. Ti ciljevi pružaju jasnoću automobilskoj industriji i podstiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja. Potrošačima će biti pristupačnije da kupuju i koriste vozila sa nultom emisijom, a brže će se razvijati i tržište polovnih vozila. Na taj način će održivi transport postati dostupan svima - rekao je izvestilac kluba liberala Jan Huitema.


To znači da za 12 godina više neće moći da se prodaju novi automobili sa dizel i benzinskim motorima, već samo nova vozila bez štetnih emisija. Prelazni ciljevi za smanjenje štetnih emisija za 2030. su 55 odsto za automobile i 50 odsto za laka komercijalna vozila.

U praksi to znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće smeti da emituju ugljen-dioksid, ali automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem neće nestati sa puteva.

I posle 2035. građani će i dalje moći da voze svoje postojeće automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, pa čak i da kupuju polovne automobile na benzin i dizel.

Nakon konačnog glasanja na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, tekst još treba da formalno odobri Savet pre objavljivanja u Službenom listu EU.

Da li znate da postoji "zlatni sat" za odlazak na spavanje?...

Izvor: Pravda.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA