Најновије

Жалимо што се подижу тензије: Огласила се ЕУ поводом закључака Скупштине Републике Српске

Делегација ЕУ у БиХ оцењује да ови закључци НСРС не само да штете интересима грађана, већ су и препрека на путу БиХ према ЕУ и поручује да "дијалог, а не ескалација, даје резултате".

Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини саопштила је да жали због тога што се, како наводе, руководство РС одлучило за подизање тензија. Саопштење је реакција на усвајање закључака Народне скупштине Републике Српске (НСРС) у којима је, између осталог, наведено да ће Скупштина, заједно са надлежним институцијама и органима Републике Српске, предузети потребне мере да би заштитила права и слободе грађана и неутралисала последице противуставног деловања на територији Српске. 

Председник скупштине Републике Српске Ненад Стевандић најавио је да ће институције теретити Кристијана Шмита, америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија и њима сличне пред домаћим правосуђем, али и пред правосуђем у њиховим земљама.

Делегација ЕУ у БиХ оцењује да ови закључци НСРС не само да штете интересима грађана, већ су и препрека на путу БиХ према ЕУ и поручује да "дијалог, а не ескалација, даје резултате".

"Жалимо што се руководство ентитета РС одлучило за подизање тензија, укључујући предлагање низа радњи које нарушавају уставни поредак БиХ, функционалност њених институција и темељне слободе", наводи се у саопштењу делегације ЕУ у БиХ објављено на Икс налогу.

Закључцима НСРС се тражи поништење у року од седам дана свих одлука високог представника у БиХ Кристијана Шмита, кога Република Српска не признаје јер није именован у складу са процедуром у Савету безбедности УН.

ЕУ дигла руке од дијалога Београда и Приштине: Лајчаку нови посао, а шта ће бити са Србима?

Извор: рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА