Najnovije

Žalimo što se podižu tenzije: Oglasila se EU povodom zaključaka Skupštine Republike Srpske

Delegacija EU u BiH ocenjuje da ovi zaključci NSRS ne samo da štete interesima građana, već su i prepreka na putu BiH prema EU i poručuje da "dijalog, a ne eskalacija, daje rezultate".

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini saopštila je da žali zbog toga što se, kako navode, rukovodstvo RS odlučilo za podizanje tenzija. Saopštenje je reakcija na usvajanje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u kojima je, između ostalog, navedeno da će Skupština, zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske, preduzeti potrebne mere da bi zaštitila prava i slobode građana i neutralisala posledice protivustavnog delovanja na teritoriji Srpske. 

Predsednik skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić najavio je da će institucije teretiti Kristijana Šmita, američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i njima slične pred domaćim pravosuđem, ali i pred pravosuđem u njihovim zemljama.

Delegacija EU u BiH ocenjuje da ovi zaključci NSRS ne samo da štete interesima građana, već su i prepreka na putu BiH prema EU i poručuje da "dijalog, a ne eskalacija, daje rezultate".

"Žalimo što se rukovodstvo entiteta RS odlučilo za podizanje tenzija, uključujući predlaganje niza radnji koje narušavaju ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode", navodi se u saopštenju delegacije EU u BiH objavljeno na Iks nalogu.

Zaključcima NSRS se traži poništenje u roku od sedam dana svih odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u skladu sa procedurom u Savetu bezbednosti UN.

EU digla ruke od dijaloga Beograda i Prištine: Lajčaku novi posao, a šta će biti sa Srbima?

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA