Најновије

ФРИДОМ ХАУС - КРАЉЕВИ КОМЕДИЈЕ: Србија у историјском паду, а "Косово" стабилно!

Србија је доживела историјски пад у индексу демократије, Црна Гора се и даље мучи са корумпираним државним органима, Република Српска угрожава слободу медија, Северна Македонија кубури са владавином права, а једино је тзв. Косово стабилно задржало свој прошлогодишњи резултат упркос турбулентној години, наводи се у извештају "Фридом хауса", под називом "Државе у транзицији". 
"Фридом Хаус" - у преводу "Луда Кућа" :)

"Фридом Хаус" - у преводу "Луда Кућа" :)

Као што је "Косово" светла тачка демократије на Западном Балкану и једино којем се не замера корупција, аутократија, безакоње, тако је у Европи по оцени америчке организације Украјина заслужила похвалу за своје демократске успехе. Ако су земља чији статус не признаје добар део међународне заједнице и земља која се распада у сукобу светли примери развоја демократских вредности, онда је демократија у Европи у озбиљном проблему.

Или то, ипак, има везе са неким другим параметрима блиским онима који су финансијски омогућили овај извештај, а то су америчка Агенција за међународни развој (УСАИД), а са њом и Холандска лутрија и "Харфорд фондација" из Њујорка. "Фридом хаус" је, иначе, у великој мери ослоњен на амерички буџет, што показује и њихов годишњи финансијски извештај према којем су од 103,9 милиона долара прихода и подршке, 93,9 милиона долара чинили федерални грантови. Све то даје разлога да се посумња да ли је истраживање које је водило двоје људи заиста објективна оцена, или један од геополитичких штапова, пошто шаргарепе ионако више нема.

Србија, дакле, бележи историјски пад због настојања председника Александра Вучића да у 2023. консолидује власт, пише у извештају "Фридом хауса". Масовне пуцњаве у мају прошле године подстакле су протесте током лета, на које је српска влада одговорила "намештеним превременим изборима" у децембру, наводе аутори извештаја. Не улази се у детаље ко је изборе тражио нити због чега се сматрају намештеним. 

По методологији извештаја, Србија је сврстана у "аутократске хибриде", попут Мађарске, и на путу је заједно са њом да постане полуконсолидовани аутократски режим.

"Режим председника Вучића чврсто држи власт намештајући изборне процесе, доминирајући и државним и приватним медијима, брутално блатећи чланове опозиције и активисте и застрашујући општинске власти. На површини се може чинити да ови режими једноставно игноришу неслагање, али у пракси ће вероватно потиснути критичаре прикривенијим тактикама, као што су омаловажавање, застрашивање и надзор са којима се цивилно друштво Србије, независни медији и опозициони покрет 'Србија против насиља' суочио током 2023", наводи се у извештају.

За разлику од српског хибрида скројеног према америчким нормама, "Косово" је у том координантном систему вредности "демократизирајући хибрид" у групи земаља које су показале "преданост реформи и јачању демократских институција".

"Фридом хаус" констатује да влада тзв. Косова промовише владавину права, покушавајући да се одвоји од наслеђа парламентарних сукоба и уреди судство. Ако нешто не ваља, махом је за то крива Србија.  

"Одбијање Србије да призна независност Косова остаје главна препрека демократизацији. Упркос договорима постигнутим између две владе, почетак 2023.  донео је нестабилност и ескалацију насиља делимично подстакнуту београдским неформалним везе са организованим криминалним групама", истиче се у извештају.

"Демократизирајући хибрид" је и Украјина чији се напори да, како се наводи, изгради отпорну демократију док се суочава са егзистенцијалном претњом из Москве истичу као нарочит случај.

"Револуција достојанства 2014. и руска инвазија која је уследила изазвала је драматичне промене у управљању када је стари системи корупције
био разоткривен и искорењен новим реформским кадровима", констатује "Фридом хаус". 

Док на "Косову" и у Украјини цвета демократија, упркос свему што о овим земљама знамо од спаљивања књига до егзодуса дела становништва, уз хапшења на националној основи и упадања у цркве, што су демократске вредности које Кијев и Приштина деле, ситуација је углавном суморна у остатку посматраних земаља.

Од 29 земаља које су анализиране у извештају, десет је назадовало у демократији, а само пет напредовало, док се у посматраном региону који се простире од Централне Европе до Централне Азије констатује ескалација ауторитарних напада на основа права и слободе. Кривац? Русија, наравно.

"Њен рат да уништи и окупира Украјину је директни изазов нормама суверенитета и самоодређења које су биле камен темељац међународних односа од краја Другог светског рата", наводе аутори.

Исти аутори који су јужну српску покрајину прогласили за демократију у процвату јер се давних дана самоодредила да буде независна држава, а који долазе из исте државе која је одлучила да из камена темељца међународних односа много пре "руске инвазије" извади суверенитет српске државе.

Решење за пољуљану демократију и супротстављање ауторитарним тенденцијама, "Фридом хаус" види само у једном: наоружавању Украјине, победи ове земље у сукобу против Русије по сваку цену, њеном пријему у НАТО. Политички је императив да се Москва порази у Украјини: будућност европске демократије и безбедности нераскидиво је повезана са судбином Украјине, истиче "Фридом хаус".

Прочитајте ОВДЕ о борби Србије и Српске против лажи Запада у вези Сребренице

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА