Najnovije

FRIDOM HAUS - KRALJEVI KOMEDIJE: Srbija u istorijskom padu, a "Kosovo" stabilno!

Srbija je doživela istorijski pad u indeksu demokratije, Crna Gora se i dalje muči sa korumpiranim državnim organima, Republika Srpska ugrožava slobodu medija, Severna Makedonija kuburi sa vladavinom prava, a jedino je tzv. Kosovo stabilno zadržalo svoj prošlogodišnji rezultat uprkos turbulentnoj godini, navodi se u izveštaju "Fridom hausa", pod nazivom "Države u tranziciji". 
"Fridom Haus" - u prevodu "Luda Kuća" :)

"Fridom Haus" - u prevodu "Luda Kuća" :)

Kao što je "Kosovo" svetla tačka demokratije na Zapadnom Balkanu i jedino kojem se ne zamera korupcija, autokratija, bezakonje, tako je u Evropi po oceni američke organizacije Ukrajina zaslužila pohvalu za svoje demokratske uspehe. Ako su zemlja čiji status ne priznaje dobar deo međunarodne zajednice i zemlja koja se raspada u sukobu svetli primeri razvoja demokratskih vrednosti, onda je demokratija u Evropi u ozbiljnom problemu.

Ili to, ipak, ima veze sa nekim drugim parametrima bliskim onima koji su finansijski omogućili ovaj izveštaj, a to su američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sa njom i Holandska lutrija i "Harford fondacija" iz NJujorka. "Fridom haus" je, inače, u velikoj meri oslonjen na američki budžet, što pokazuje i njihov godišnji finansijski izveštaj prema kojem su od 103,9 miliona dolara prihoda i podrške, 93,9 miliona dolara činili federalni grantovi. Sve to daje razloga da se posumnja da li je istraživanje koje je vodilo dvoje ljudi zaista objektivna ocena, ili jedan od geopolitičkih štapova, pošto šargarepe ionako više nema.

Srbija, dakle, beleži istorijski pad zbog nastojanja predsednika Aleksandra Vučića da u 2023. konsoliduje vlast, piše u izveštaju "Fridom hausa". Masovne pucnjave u maju prošle godine podstakle su proteste tokom leta, na koje je srpska vlada odgovorila "nameštenim prevremenim izborima" u decembru, navode autori izveštaja. Ne ulazi se u detalje ko je izbore tražio niti zbog čega se smatraju nameštenim. 

Po metodologiji izveštaja, Srbija je svrstana u "autokratske hibride", poput Mađarske, i na putu je zajedno sa njom da postane polukonsolidovani autokratski režim.

"Režim predsednika Vučića čvrsto drži vlast nameštajući izborne procese, dominirajući i državnim i privatnim medijima, brutalno blateći članove opozicije i aktiviste i zastrašujući opštinske vlasti. Na površini se može činiti da ovi režimi jednostavno ignorišu neslaganje, ali u praksi će verovatno potisnuti kritičare prikrivenijim taktikama, kao što su omalovažavanje, zastrašivanje i nadzor sa kojima se civilno društvo Srbije, nezavisni mediji i opozicioni pokret 'Srbija protiv nasilja' suočio tokom 2023", navodi se u izveštaju.

Za razliku od srpskog hibrida skrojenog prema američkim normama, "Kosovo" je u tom koordinantnom sistemu vrednosti "demokratizirajući hibrid" u grupi zemalja koje su pokazale "predanost reformi i jačanju demokratskih institucija".

"Fridom haus" konstatuje da vlada tzv. Kosova promoviše vladavinu prava, pokušavajući da se odvoji od nasleđa parlamentarnih sukoba i uredi sudstvo. Ako nešto ne valja, mahom je za to kriva Srbija.  

"Odbijanje Srbije da prizna nezavisnost Kosova ostaje glavna prepreka demokratizaciji. Uprkos dogovorima postignutim između dve vlade, početak 2023.  doneo je nestabilnost i eskalaciju nasilja delimično podstaknutu beogradskim neformalnim veze sa organizovanim kriminalnim grupama", ističe se u izveštaju.

"Demokratizirajući hibrid" je i Ukrajina čiji se napori da, kako se navodi, izgradi otpornu demokratiju dok se suočava sa egzistencijalnom pretnjom iz Moskve ističu kao naročit slučaj.

"Revolucija dostojanstva 2014. i ruska invazija koja je usledila izazvala je dramatične promene u upravljanju kada je stari sistemi korupcije
bio razotkriven i iskorenjen novim reformskim kadrovima", konstatuje "Fridom haus". 

Dok na "Kosovu" i u Ukrajini cveta demokratija, uprkos svemu što o ovim zemljama znamo od spaljivanja knjiga do egzodusa dela stanovništva, uz hapšenja na nacionalnoj osnovi i upadanja u crkve, što su demokratske vrednosti koje Kijev i Priština dele, situacija je uglavnom sumorna u ostatku posmatranih zemalja.

Od 29 zemalja koje su analizirane u izveštaju, deset je nazadovalo u demokratiji, a samo pet napredovalo, dok se u posmatranom regionu koji se prostire od Centralne Evrope do Centralne Azije konstatuje eskalacija autoritarnih napada na osnova prava i slobode. Krivac? Rusija, naravno.

"NJen rat da uništi i okupira Ukrajinu je direktni izazov normama suvereniteta i samoodređenja koje su bile kamen temeljac međunarodnih odnosa od kraja Drugog svetskog rata", navode autori.

Isti autori koji su južnu srpsku pokrajinu proglasili za demokratiju u procvatu jer se davnih dana samoodredila da bude nezavisna država, a koji dolaze iz iste države koja je odlučila da iz kamena temeljca međunarodnih odnosa mnogo pre "ruske invazije" izvadi suverenitet srpske države.

Rešenje za poljuljanu demokratiju i suprotstavljanje autoritarnim tendencijama, "Fridom haus" vidi samo u jednom: naoružavanju Ukrajine, pobedi ove zemlje u sukobu protiv Rusije po svaku cenu, njenom prijemu u NATO. Politički je imperativ da se Moskva porazi u Ukrajini: budućnost evropske demokratije i bezbednosti neraskidivo je povezana sa sudbinom Ukrajine, ističe "Fridom haus".

Pročitajte OVDE o borbi Srbije i Srpske protiv laži Zapada u vezi Srebrenice

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA