Најновије

Тачно до 12: Који су изборни услови опозиције?

Коалиција Србија против насиља доставила Скупштини Србији предлоге у вези с препорукама ОДИХР-а.

Коалиција "Србија против насиља" упутила је предлоге председници Скупштине Ани Брнабић у вези са препорукама ОДИХР-а.

Затражили су да се обуставе изборне радње до којих је дошло расписивањем избора 3. априла, да се припреме неопходне измене прописа у циљу спровођења препорука ОДИХР-а и да се договори јединствен термин одржавања београдских избора и других локалних избора. 

Након тога су написали да су предложили мере да са реализацијом краткорочних мера почне пре одржавања наредних избора. Те мере су:

Формирање Комисије састављене од представника власти, опозиције и релевантних организација цивилног друштва која ће имати надлежност да врши континуирани надзор над бирачким списком, сталну контролу и ревизију бирачког списка у циљу његовог усаглашавања са стварним стањем;

Професионално и одговорно извештавање на јавним сервисима, као и емитовање програма у којем би учесници избора имали прилику да буду равноправно представљени, односно осигурање да у ударним терминима у информативном програму јавни сервиси истинито и непристрасно извештавају о активностима свих учесника изборног процеса, као и да јавни сервис истинито извештава о извештајима ОДИХР-а, ЦРТЕ и осталих актера;

Одржавање свих локалних избора у оним општинама и градовима где треба да се распишу избори, а нису одржани у децембру 2023. године, у исто време са изборима за Скупштину града Београда.

У што краћем року разрадити нужан законски основ за формирање и функционисање Комисије ради вршења увида, ревизије и контроле Јединственог бирачког списка.

Подсетимо, председница парламента Ана Брнабић изјавила је у четвртак, после трећег састанка власти и дела опозиције о препорукама ОДИХР-а у вези са изборним условима, да "опозиција има рок до данас у 12 сати да доставе предлоге".

"До сутра (петак) у 12 сати да ми доставе предлог како даље да радимо на примени и препорукама ОДИХР-а да се не бисмо више играли мачке и миша. Усвојићу сваки њихов предлог, како радити даље", казала је Брнабић.

ДОДИК: Геноцида није било - учинићу све да убедим Вучића да подржи одлуке које ће донети Српска

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА