Najnovije

Tačno do 12: Koji su izborni uslovi opozicije?

Koalicija Srbija protiv nasilja dostavila Skupštini Srbiji predloge u vezi s preporukama ODIHR-a.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" uputila je predloge predsednici Skupštine Ani Brnabić u vezi sa preporukama ODIHR-a.

Zatražili su da se obustave izborne radnje do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila, da se pripreme neophodne izmene propisa u cilju sprovođenja preporuka ODIHR-a i da se dogovori jedinstven termin održavanja beogradskih izbora i drugih lokalnih izbora. 

Nakon toga su napisali da su predložili mere da sa realizacijom kratkoročnih mera počne pre održavanja narednih izbora. Te mere su:

Formiranje Komisije sastavljene od predstavnika vlasti, opozicije i relevantnih organizacija civilnog društva koja će imati nadležnost da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, stalnu kontrolu i reviziju biračkog spiska u cilju njegovog usaglašavanja sa stvarnim stanjem;

Profesionalno i odgovorno izveštavanje na javnim servisima, kao i emitovanje programa u kojem bi učesnici izbora imali priliku da budu ravnopravno predstavljeni, odnosno osiguranje da u udarnim terminima u informativnom programu javni servisi istinito i nepristrasno izveštavaju o aktivnostima svih učesnika izbornog procesa, kao i da javni servis istinito izveštava o izveštajima ODIHR-a, CRTE i ostalih aktera;

Održavanje svih lokalnih izbora u onim opštinama i gradovima gde treba da se raspišu izbori, a nisu održani u decembru 2023. godine, u isto vreme sa izborima za Skupštinu grada Beograda.

U što kraćem roku razraditi nužan zakonski osnov za formiranje i funkcionisanje Komisije radi vršenja uvida, revizije i kontrole Jedinstvenog biračkog spiska.

Podsetimo, predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila je u četvrtak, posle trećeg sastanka vlasti i dela opozicije o preporukama ODIHR-a u vezi sa izbornim uslovima, da "opozicija ima rok do danas u 12 sati da dostave predloge".

"Do sutra (petak) u 12 sati da mi dostave predlog kako dalje da radimo na primeni i preporukama ODIHR-a da se ne bismo više igrali mačke i miša. Usvojiću svaki njihov predlog, kako raditi dalje", kazala je Brnabić.

DODIK: Genocida nije bilo - učiniću sve da ubedim Vučića da podrži odluke koje će doneti Srpska

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA