Najnovije

"Kakva ti je kultura, takva ti je i armija!"

BEOGRAD - Obično smo skloni tome da potcenjujemo značaj kulture u rešavanju važnih nacionalno-državnih pitanja, dajući nesumnjivu prednost politici i ekonomiji, ali nedavni susret ruskog i srpskog ministra kulture u Beogradu, na kome su se dogovorili da prošire međusobnu saradnju, odmah me podsetio na misao Genadija Aleksandrova, koji je rekao da je kultura „jača od bilo kakve armije, prosto zato što je ona kultura. I kakvu imate kulturu, takvu imate i armiju i sve ostalo“, piše Ratko P
Koka-kola (Foto: Flickr)

Koka-kola (Foto: Flickr)

Dakle, radi se o tome je resorni ministar Ivan Tasovac, zajedno sa svojim kolegom iz Moskve Vladimirom Medinskim, pre nekoliko dana u srpskoj prestonici postigao sporazum o tome da se od sledeće godine znatno intenzivira srpsko-ruska kulturna razmena, pri čemu su obojica izneli uverenje da i pored dosadašnje uspešne saradnje u toj oblasti i dalje postoji veliki prostor za njeno unapređenje.

Inače, oni su na pomenutom susretu, koji je održan nakon izložbe u Konaku kneza Miloša na temu „Istorija duhovnih odnosa Rusije i Srbije od 14. do 19. veka“, koju je obišao i ruski patrijarh Kiril, najavili da će uskoro nastaviti razgovor na Forumu u Sankt Peterburgu početkom decembra, kada će odrediti konkretne oblike buduće saradnje, ali već sada se zna da će sredinom februara sledeće godine u Beogradu u zgradi Istorijskog muzeja zajedničkim naporima biti organizovana velika izložba posvećena istoriji Velikog rata, a istog dana bi trebalo da se u glavnom gradu Srbije održi i evropska premijera visokobudžetnog ratnog igranog filma, koji predstavlja prvi film ikada snimljen u Rusiji na temu Prvog svetskog rata.

A kada se tome doda podatak da na primer već za desetak dana, ili tačnije 4. decembra, u velikoj dvorani Sava centra gostuje ruski Državni akademski ansambl narodnih igara „Mojsejev“, poznat po tome što je u celom svetu proglašen za najveću i najznačajniju od svih igračkih grupa, koji će izvesti scenski spektakl i balet na muziku Musorgskog, po motivima romana Nikolaja Gogolja, onda zvuči sasvim logično što je ruski ministar u Beogradu izjavio da je kultura most koji treba povezivati zemlje, a u odnosima između Srbije i Rusije, kako je kazao, „to nije most, nego široki, asfaltirani autoput“.

Pročitajte još:(INTERVJU) Prof. dr Mila Alečković: Ne može bez Šešelja!

Zato, bez obzira da li će 2016. godina i formalno biti proglašena za godinu srpsko-ruske kulture, o čemu je takođe već bilo govora između Tasovca i Medinskog, ostaje činjenica da će se u svakom slučaju međusobna saradnja i dalje obogaćivati novim sadržajima, a to garantuje da će u obe zemlje biti više kvalitetnih kulturnih dešavanja, a manje pseudo-kulturnih falsifikata, na koje je još ranije upozorio Vladimir Putin, konstatujući da se uporedo sa očiglednim dostignućima u razvoju kulture, često susrećemo i sa „kulturnom bedom“, odnosno sa „fastfudom od kulture“.

A to je dodatni razlog da se sa dužnom pažnjom podsetimo na onu misao sa početka, koja kaže – „Kakvu imate kulturu, takvu imate i armiju, i sve ostalo“.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA