Najnovije

Lunaček: Hitno rasvetliti slučaj "Euleks"!

BEČ - Optužbe za korupciju u Euleksu moraju pod hitno biti rasvetljene i sve, s tim u vezi, preduzete mere moraju biti transparentne, zatražila je danas potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček.
Euleks (Foto: JuTjub)

Euleks (Foto: JuTjub)

Ona je, posle sastanka u spoljnopolitičkom odboru EP sa šefom službe za civilne operacije Kenetom Dinom i direktorom za zapadnu Evropu i Balkan u evropskoj spoljnoj službi Fernandom Đentilinijem, izrazila zadovoljstvo što je njen zahtev za nezavisnom, eksternom istragom ovih optužbi prihvatila nova šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, koja je imenovala nezavisnog pravnog savetnika. "Zahtevam puno rasvetljavanje optužbi vezane za korupciju i za to potrebne istražne radnje. Saslušanje s tim u vezi, u ponedeljak, nije bilo zadovoljavajuće, jer je bilo vidljivo da se propustilo da se odmah istraže slični slučajevi u prošlosti. Zbog toga smo se odlučili da uputimo jedan katalog pitanja Mogerinijevoj. EP zadržava, uz to, pravo da uspostavi i parlamentarni istražni odbor, u zavisnosti od odgovora na pitanja", poručila je Lunaček u saopštenju.
Pročitajte još:(VIDEO) Pola godine od “pakla“ u Odesi obeleženo paljenjem zastava Ukrajine i tzv “Kosova“
Ona je naglasila da nije u pitanju samo verodostojnost misije EU, već da je pred testom čitava politika širenja unije na zapadni Balkan. "Ukoliko nam u ovom konkretnom slučaju ne pođe za rukom da u Euleks povratimo poverenje građana Kosova, ali i članica EU, zahtevi Unije za pravnom državom i borbom protiv korupcije na celom zapadnom Balkanu postaće farsa", zaključila je Lunaček. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA