Najnovije

Evo šta Albanci očekuju od posete Rame

To za sada nije potvrđeno, ali su u Preševu spremni za tu posetu. Političari, ali i obični građani očekuju da ova poseta utiče na poboljšanje njihovog političkog statusa.
Edi Rama (Foto: ikub.al)

Edi Rama (Foto: ikub.al)

Drugog dana posete Srbiji, najavljeno je da će premijer Albanije Edi Rama posetiti i albansku zajednicu na jugu zemlje, gde se ova poseta očekuje sa izuzetno velikim interesovanjem. Najavljena poseta premijera Albanije Edija Rame Preševskoj dolini sa većinskim albanskim stanovništvom predstavlja prvu posetu jednog visokog znanicnika albanije ovom regionu u novijoj istoriji. Politički predstavnici albanske zajednice u Bujanovcu i Preševu, ali i građani ističu da pored simbolike koju sa sobom nosi prva poseta regijonu u zadnjih 70 godina, Ramina poseta treba da doprinese unapređenju statusa albanskenacionalne zajednice u juznoj Srbiji. Predsednik opstine Preševo Ragmi Mustafa kaže da Albanci u Preševskoj dolini ni izbliza nisu zadovoljni sa svojim statusom u Srbiji i odnosom službenog Beograda prema njima. On dodaje da Albanci imaju pravo da za sebe zahtevaju isti status za koji se za Srbe na Kosovu zalaže Srbija. "U ovom pravcu verujem da će premijer Rama iskoristiti priliku da uputi poruku da Albanija ima pravo da se brine o Albancima Preševske doline u istoj meri kao što se Vlada Srbije brine o Srbima na severu ili bilo gde da su na Kosovu", kaže Ragmi Mustafa. Riza Haljimi, koji je jedan od dvojice albanskih poslanika u Skupštini Srbije, kaže da će Ramina poseta Srbiji moći biti proglašena istorijskom ako dva premijera ne samo deklarativno nego i suštinski krenu ka evropskim vrednostima. "Ako se napuštaju rovovi, dosadašnji balkanski, sa svim poznatim prepucavanjima koji su o ovih dana aktuelni i ako se krene ka evropskim vrednostima", kaže Haljimi.
Pročitajte još:Italijani, Poljaci i Finci poručili: Evropa se brani na mostu u Kosovskoj Mitrovici!Jovo Bakić: Vučića čeka pakao kad se Šešelj vrati!
Beljgzim Kamberi, koji vodi Odbor za ljudska prava, kaže da se albanska zajednica na jugu Srbije zbog političke diskrimininacije nalazi u teškom ekonomskom i socijalnom položaju i da jedna poseta, kojeg god ranga ona bila, ne može odmah sve da promeni nabolje. "Ovaj region je u celosti marginalizovan. Aktuelna vlast u Beogradu je sve blokirala. Danas nemamo ni jedan plan niti program za ovaj region. Danas srpska država nema viziju za Preševsku dolinu", kaže Kamberi. Prema najavama, građani će masovno izaći na ulice da pozdrave premijera Albanije. Iako je program Ramine posete Preševu uglavnom poznat, za sada još nije sigurno da li će on govoriti na glavnom trgu, na kojem se, kako tvrde poznavaoci ovdašnjih prilika, u utorak očekuju na hiljade i hiljade građana. Izvor. B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA