Najnovije

Meškov: NATO na Baltik dovodi avione koji mogu da nose nuklearno naoružanje

MOSKVA, BRISEL - Ruske vojne snage i Nato trupe svakodnevno su u "bliskim kontaktima" pod punim ratnim naoružanjem, upozoravaju analitički portali i ukazuju da bi bilo koji veći incident mogao da pokrene veliki sukob.
Suhoj (Foto: JuTjub printskrin)

Suhoj (Foto: JuTjub printskrin)

Rusija oštro reaguje na održavanje NATO vežbi na prostoru severne Evrope, kao i na sve veće gomilanje trupa i vojne opreme u neposrednoj blizini ruskih graničnih područja. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksej Meškov tvrdi da NATO na prostor Baltika dovodi avione koji mogu nositi nuklearno naoružanje. "Stvarnost je ekstremno negativna. Ruske vlasti preduzimaju sve korake kako bi čvrsto branile bezbednost Rusije i njenih stanovnika", navodi Meškov. U isto vreme, NATO kritikuje sve brojnije ruske izviđačke letove nad Evropom. Rusija se približava granicama NATO zemalja, prilazi NATO brodovima vrlo blizu i vrši letove bez popunjavanja plana leta, bez uključivanja transpondera i bez komunikacije sa kontrolom leta. Tražimo od Rusije da ove letove počne izvoditi na odgovorniji način, poručuju iz Brisela. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da ruske avio-snage svoje letove izvode u striktnom skladu sa međunarodnim regulacijama o vazdušnom saobraćaju i da ruski vojni avioni ne ulaze u vazdušni prostor drugih država.
Pročitajte još:Stoltenberg: Rusija da poštuje međunarodno pravo!
NATO tvrdi drugačije i navodi da sve češće podiže svoje lovce upravo zbog ruskih izviđačkih letova. Pojačana aktivnost sa obe strane izaziva znatne tenzije i povećava opasnost od mogućeg velikog incidenta - navode analitički portali. Ne treba posebno isticati u šta se neki incident može pretvoriti, imajući u vidu da je reč o dve nuklearne sile. Odnosi Alijanse i Rusije su na najnižem nivou od raspada SSSR-a, a povod je ukrajinska kriza koja još uvek nije rešena. Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA