Najnovije

Radomir Andrić, 70 godina života i 50 godina rada: Smeh je lek, prašak, koriste ga i kralj i siromašak

[caption id="attachment_365383" align="aligncenter" width="576"]radomir mla Radomir Andrić i Mlađen Cicović Foto: Srna[/caption] BEOGRAD – Pesnik Radomir Andrić obeležio je 70 godina života i 50 godina umetničkog rada zajedno sa kolegama pesnicima na književnoj večeri upriličenoj sinoć u poznatoj beogradskoj pesničkoj kafani Stenka. U njegovu čast stihove su govorili Duško N. Petrović, Miljurko Vukadinović, Jeremija Lazarević, LJiljana Crnić, Željko Curević, Dragana Krtolica, Radovan Gajić i mnogi drugi. - Ova stihovi nas opominju da se ne zanosimo i da život potrošimo na pravi, ljudski način jer sve to brzo ode i nestane. Trag reči ostane, trag misli. Reči ostaju u vazduhu, ali kada ih izgovrimo, one su naša prava hrana koja ostaje u nama, osnažuje naš duh, ono što jesmo ili što tražimo da budemo. Tražimo tu sveću, taj iracionalni plamičak koji nas osvetljava tamo pred nekim ogledalom i koji pokaže sva naša lica. Kada se zagledamo u ta lica, čini nam se  -  tamo je neko drugi. Literatura se zasnima na tom autobiografskom. Taj deo je suštinski, taj drugi koji je negde ostao na našim putevima, javlja se stalno, opominje da smo mogli nešto drugo da budemo - rekao je naš uvaženi pesnik i nastavio: -Ja se uvek trudim da se nasmejem sebi: smeh je lek, prašak, koriste ga i kralj i siromašak. To su ti životni prostori. Zašto ih ne bi opevali. I to što nam se dešava u ovakvim prostorima. Zašto da ne, i ovakve skupove u Stenki. Rada nas podržava, ali moramo i mi nju da podržimo. Rada i njen Milorad nas dočekuju. Tu smo gosti, ali i duh restorana. Zato su i lepe ove književne večeri. One ostaju u nama kao duhovna slagalica koja nema zaborava.

Cicović i Andrić potpisali Memorandum o saradnji

 Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić  potpisali su juče Memorandum o saradnji, kao dokument kojim se, u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama Srbije i Srpske, reguliše konkretna saradnja u organizovanju književnih manifestacija, promovisanja knjiga i književnih časopisa i zajedničkih nastupa srpskih književnika sa leve i desne strane Drine, pre svega u organizaciji Međunarodnih beogradskih susreta pisaca, majskih Dana Ćirila i Metodija u Srbiji i Kočićevih  dana u Beogradu.

Potpisivanje memoranduma u svečanom salonu Udruženja književnika Srbije Foto: SRNA

Potpisivanje memoranduma u svečanom salonu Udruženja književnika Srbije Foto: SRNA

Ovim Memorandumom je ozvaničena dosadašnja uspešna saradnja, a kako je istakao Cicović učvršćuje prostor Srbije i Republike Srpske kao jedan duhovni i kulturni prostor.

-Taj prostor je nedeljiv a polju kulture i umetnosti nema, tu niti može biti granice između nas sa one i nas sa ove strane Drine. Želeo bih da već ove godine jedan deo programa tradicionalne međunarodne manifestacije Dani Ćirila i Metodija bude realizovan i u Republici Srpskoj i potrudićemo se da to i ostvarimo - rekao je Cicović. Andrić je istakao dobru saradnju sa Udruženjem književnika Srpske, kako u direktrnom kontaktu dva književna udruženja, tako i uz zaista značajno učešće Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. Prema njegovim rečima dogovoreni su zajednički nastupi i u zemljama u regionu. Izvor: Pravda /D.B.    

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA