Najnovije

Srbija i Srpska zajedno za Vidovdan

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija i Republike Srpske ove godine zajedno obeležiti 28. jun – Vidovdan, istakavši da je Srbija ponosna na svoju junačku istoriju i svetlu tradiciju.
JuTjub skrinšot

JuTjub skrinšot

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom RS Miloradom Dodikom objasnio da postoji više povoda da se zajedno obeleži Vidovdan a da je za Srbiju jedan od njih to što je to veliki srpski praznik. Vučić je rekao i da je za Srbiju jedan od razloga otvaranje Andrić grada u Višegradu a da je za Republiku Srpsku, uz ta dva razloga i to “sarajevski atentat Gavrila Pricipa”. - U Srbiji će mesec dana kasnije, od trenutka napada na Srbiju 28.jula početi zvanično obeležavanje stogodišnjice početka velikog rata – rekao je on. Vučić je je istakao da je Srbija ponosna na svoju istoriju naglasivši da će u okviru obeležavanja građani moći da vide različite umetničke sadržaje, operu , pozorišnu predstave… On je najavio i da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovati otvaranju Andrić grada u Višegradu podsetivši da je određene institucije i institute Srbija podržala u tom gradu. Upitan da li će ići u Sarajevo na obeležavanje 100 godina Prvog svetskog rata, Vučić je rekao da će 28. juna biti i u Beogradu i Višegradu, dodavši: “Moja je obaveza da budem sa našim narodom – to nam je najveći nacionalni praznik”. On je rekao i da je razmišljao da ode u Sarajevo na obeležavanje, ali da postoje dva razloga zbog kojih to ne može da prihvati. - Ne mogu da stojim pored table gde se govori o srpskom fašističkom agresoru – rekao je Vučić i dodao da to “ne može i ne želi i da se tako oseća”. Kao drugi razlog, Vučić je naveo da je čitao scenario tog obeležavanja, da su u pitanju neke sitnice, te da misli da je fer da ako se nešto zajednički obeležava da se tako radi i scenario. - Mi se ponosimo svojom istorijom, ali mislim da je vreme da Srbija, Nemačka i Austrija budu na istoj strani – rekao je Vučić, dodavši da to može da kaže i pred Dodikom i pred svakim drugim. Upitan da prokomentariše izjavu predsedavajućeg Predsedništva BIH Bakira Izetbegovića vezanu za tablu postavljenu na sarajevsku Većnicu da ona označava “vreme kada je počeo da se izvršava genocid nad Sarajevom”, srpski premijer je rekao to ne bi komenarisao kao što smatra i da ni njegov stav neće biti komentarisan. Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da će se 28. juna, osim otvaranja Andrić grada u Višegradu, obeležiti i sarajevski atentat koji je izvršio Gavrilo Princip, kada će drugima biti prikazane činjenice ” jer je nama istina jasna”. - To je važno jer postoje mnoge spekulacije o tom događaju, a na isti dan u Sarajevu pokušavaju da organizuju određene programe koji imaju drugačije političke poruke – rekao je Dodik. On je ukazao da u suštini to govori o samoj BiH, kao zemlji, u kojoj postoje podele koje se vide na svakom koraku i ignoriše realnost. Dodik je podvukao da se vidi da BiH i RS nemaju ništa zajedničko, osim međunarodnih praznika i da su uvek bile na različitim stranama kroz istoriju te da se nikada nisu okupile oko istih vrednosti.
Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas o katastrofalnim posledicama poplava u RS na čijem saniranju će Srbija pomoći sa milion evra. Vučić je najavio da će na sledećoj sednici vlade biti doneta odluka da se RS pomogne “ozbiljnim finansijskim sredstvima i na druge načine”. - U svoj našoj muci ne smemo i ne možemo da zaboravimo narod u RS – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom. Premijer Srbije je dodao da će u narednih 15 dana posetiti Šamac i Doboj gde će se dogovoriti koje će objekte i na koji način Srbija izgraditi. Dodik je rekao da je sa Vučićem dogovoreno da se finansijska pomoć od milion evra uputi u dva grada – Šamac i Doboj – kako bi se sanirali neki od javnih objekata koji su stradali u poplavama. - Ja sam zahvalan Srbiji što je i pored velikih stradanja našla načina da pomogne Republici Srpskoj – rekao je Dodik. On je izrazio zadovoljstvo što je dobio pozitivan odgovor od Srbije u tom smislu, jer “RS nema drugu adresu gde može da se obrati”.
Izvor: Telegraf, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA