Najnovije

Evo zašto SAD i EU blokiraju Južni tok!

MOSKVA - Sve aktivnije nastojanje SAD da spreči realizaciju Južnog toka možda ima veze sa idejom o prodaji ukrajinskog Gasno-transportnog sistema (GTS) konzorcijumu američkih i evropskih investitora, koja se sada aktivno razmatra, piše danas ruski list Komersant.
Globalni lider - Gazprom (Foto: JuTjub)

Globalni lider - Gazprom (Foto: JuTjub)

List podseća da je prošle sedmice ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk, najavio restrukturiranje Naftogasa Ukrajine, kojim bi se odvojili magistralni gasovodi i skladišta gasa.
Ta imovina bi se, prema Jacenjuku, posle ponudila na zajedničko korišćenje sa SAD i EU, prenosi list.
Bugarska se dugo opirala pokušajima EU da spreči izgradnju ruskog gasovoda Južni tok, ali se predala pod pritiskom SAD. Premijer Bugarske Plamen Orešarski je stopirao projekat u zemlji do razrešenja protivrečnosti s Briselom.
Zamrzavanje projekta predstavlja pretnju za Gasprom u realizaciji ideje za isporuke gasa u Evropu zaobilazeći Ukrajinu, piše Komersant i ocenjuje da su SAD zainteresovane za komplikovanje sudbine Južnog toka, ne samo iz političkih razloga.
Prema podacima Komersanta, Ukrajina razmatra predaju svojih gasovoda pod kontrolu američkih i evropskih kompanija, što bi vrednost Južnog toka svelo na nulu. Ruski list piše da ukrajinska vlada već vodi pregovore sa Šelom (Shell), Ekson mobaljom (ExxonMobil) i Ševronom (Ćevron) o mogućem učešću u sudbini GTS. Glavno pitanje je garancija isporuka od strane Gasproma, jer će bez toga vrednost i značaj ukrajinskog GTS biti minimalne. Gasprom ne krije da je jedna od ideja izgradnje Južnog toka mogućnost da se izbegne tranzit gasa kroz Ukrajinu. Da bi ideja učešća SAD i EU u ukrajinskom GTS bila održiva, neophodno je da tranzit gasa kroz Ukrajinu bude bez alternative za Gasprom, ukazao je Komersant. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA