Najnovije

Da li je Zapad namenio Makedoniji sudbinu Kosova?

SKOPLJE - Posle odluke suda u Skoplju da se grupa Albanaca osudi na doživotni zatvor zbog monstruoznog ubistva makedonskih mladića 2012. godine, počeo je talas burnih albanskih demonstracija, a s obzirom da iskustvo pokazuje da je Zapad skoro u pravilu pružao podršku ili barem imao blagonaklon odnos prema sličnim albanskim postupcima na Balkanu, onda se stiče utisak da Makedonija ni svojim stremljenjem u NATO i Evropsku uniju ipak nije kupila poverenje tih centara moći.
Može da se lako pretpostavi na čijoj strani će biti simpatije Zapada i u predstojećim protestima koji su najavljeni u Makedoniji. Foto: pobj

Može da se lako pretpostavi na čijoj strani će biti simpatije Zapada i u predstojećim protestima koji su najavljeni u Makedoniji. Foto: pobjeda.me

Podsetimo, skopski sud je nedavno osudio šestoricu ubica bezbrižnih makedonskih pecaroša na najstrožu kaznu, što je navelo Albance iz Makedonije da pokrenu ulične proteste uz klicanje Oslobodilačkoj vojsci Kosova, zbog čega je makedonska policija bila prinuđena da ih obuzdava sa vodenim topovima i šok bombama. Osim toga, protestovali su i Albanci sa Kosova, koji su gnevno zapalili makedonsku zastavu ispred tamošnje ambasade Makedonije, što samo pokazuje da ni makedonsko priznanje samozvane države Kosovo ni izbliza nije pretvorilo Makedoniju u prijatelja kosovskih Albanaca i njihovih pokrovitelja.

Štaviše, na sličnom protestu u Tirani su govornici poručili Makedoncima da “prekinu nasilje nad Albancima“, jer kako su doslovno rekli - „oni neće sedeti skrštenih ruku”, a pri tom se nije skrivao ni njihov odnos prema budućnosti te slovenske i pravoslavne zemlje, s obzirom da je jedna od parola na protestima u Tirani glasila - “Skoplje je srce Albanije”. I mada su se povodom poslednjih zbivanja u Skoplju oglasili Evropska unija, NATO i Sjedinjene Države, sa apelom na građane i državno rukovodstvo da se „u duhu konstruktivnog dijaloga pozabave problemima koji negativno utiču na međuetničke odnose u Makedoniji“, izgleda da ni takvo njihovo blago saopštenje sa ravnomernim raspoređivanjem krivice, baš i neće uspeti da smiri tenzije, s obzirom da se najavljuju novi protesti, a Skoplje se već u javnosti upoređuje sa Palestinom i Bejrutom.

I naposletku, jedan od lidera Albanaca u Makedoniji, koji se inače isto preziva Tači kao i njegov kolega sa Kosova, je povodom nedavne odluke suda u Skoplju zatražio da se suđenje ponovi, a taj zahtev je, prema navodima portala Tajm na makedonskom jeziku, predočio ambasadorima Sjedinjenih Država i Evropske unije. Naravno, ako se setimo njegovog imenjaka iz Prištine, i zahteva koje je Hašim Tači svojevremeno ispostavljao Medlin Olbrajt i NATO savezu, a koji su svi redom bili uslišeni, onda valjda ne bi trebalo sumnjati ni da će ovi najnoviji zahtevi Albanaca iz Makedonije biti ispunjeni.

Pogotovo ako se ima u vidu „greška“ koja se omakla američkoj novinskoj agenciji „Asošiejted Pres“, koja je izveštavajući o tom petostrukom ubistvu koje se dogodilo 12. aprila 2012. godine na Smilkovskom jezeru blizu Skoplja, javila da su svi ubijeni mladići bili albanske, umesto makedonske nacionalnosti. A takvo „slučajno“ pretvaranje žrtvi u zločince i obrnuto, na srpsku štetu, je do sada već mnogo puta viđeno u poslednjim decenijama, pa se i u ovom makedonskom slučaju može smatrati vrlo indikativnim. Drugim rečima, uz malo mašte može da se lako pretpostavi na čijoj strani će biti simpatije Zapada i u predstojećim protestima koji su najavljeni u Makedoniji.

Pročitajte još: GLAS RUSIJE: Svi Putinovi ”ultimatumi” Vučiću! (VIDEO) Gigantski grafit „Kosovo je Srbija“ u Meksiku!SKOPLJE: Istovremeni protesti Makedonaca i Albanaca, policija u pripravnosti
Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA