Najnovije

Albanci iz SAD prete Makedoniji!

NJUJORK - Albanci koji su prošlog petka izašli na ulice Skoplja i žestoko se obračunavali s makedonskom policijom podigli su na noge i albansko stanovništvo u drugim krajevima sveta, a demonstracije su juče bile intenzivne u američkom gradu NJujorku, ispred sedišta zgrade Ujedinjenih nacija. 
(Foto: Oslobođenje.ba)

(Foto: Oslobođenje.ba)

Grupe Albanaca zapretile su da se neće zaustaviti dok šestorica njihovih sunarodnika koje je makedonski sud osudio na doživotnu robiju zbog ubistva petorice Makedonaca 2012. ne budu oslobođeni. U SAD demonstranti su zahtevali od međunarodnih institucija da se zaustavi, kako tvrde, politički montiran slučaj „monstrum“, prema kojem su ubice Makedonaca osuđene. Pored toga, oni su najavili još žešće proteste u ponedeljak na istom mestu, a istovremeno Albanci iz Brisela okupiće se na ulici, dok će ulice Berna paralisati sutra. Izgrednici koji su prošlog petka palili Skoplje, a nekoliko dana kasnije upozoravali da ih ništa neće zaustaviti u pohodu na taj grad, ne prestaju da ponavljaju da je „Skoplje srce Albanije“. Oni su kampanjom na internetu isticali kako je dužnost svakog Albanca da ustane za svoje ljude i spreči torturu nad njima. - Mi smo miroljubiv narod i ne treba nas dirati, jer u protivnom nećemo sedeti skrštenih ruku - zapretili su oni i za danas najavili dosad najmasovniji protest, koji će početi u opštini Čair, gde većinom žive Makedonci. Zbog toga je makedonska policija u pripravnosti, pogotovo zbog činjenice da su i Makedonci najavili okupljanja vođeni porukom da žele da pokažu da nisu podstanari u sopstvenoj državi. - Nasilni ispadi se ne mogu tolerisati - upozorio je portparol makedonske policije Ivo Kotevski. Građani Makedonije zabrinuti su zbog ponovne eskalacije međuetničke mržnje i mogućih sukoba, pogotovo zbog najava da Albanci spremaju pohod na njih i njihovu teritoriju. Posebno ih zabrinjava to što su Albanci u Prištini pre tri dana palili njihovu zastavu.
Pogledajte još: Makedonska vlast: Nema bojazni od radikalizacije protesta
PEVAČI S KOSOVA PODRŽAVAJU IZGREDNIKE MUP Makedonije doneo je odluku da zabrani ulazak na teritoriju njegove zemlje pevačima sa Kosova koji su putem društvenih mreža najavili učešće na današnjem protestu u Skoplju. Takva odluka doneta je posle učešća kosovskog pevača Labija na protestu koji je pre nedelju dana održan u tom gradu, kao i zbog učešća nekih pevača na mitingu u Prištini pre tri dan Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA